Skip to main content

Χ. Δούκας στο Naftemporiki TV: Σε σκληρό μνημόνιο ακόμη ο χώρος της αυτοδιοίκησης

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στο κανάλι της «Ν»

Στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Αθηναίων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χάρης Δούκας, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.

Ερωτηθείς ποιο θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Αθήνα και για τον δήμο, ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η Αθήνα είναι μια αρκετά σύνθετη πόλη, καθώς είναι μια μητροπολιτική πόλη χωρίς μητροπολιτικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τις αρμοδιότητες. Αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό, ενώ επεσήμανε ότι συνολικά ο δήμος προσπαθεί να αλλάξει σελίδα και να δώσει έμφαση στο κοινωνικό ζήτημα, στο πράσινο και στη βιωσιμότητα. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι το οικονομικό, διότι έχουμε έκρηξη ενεργειακού κόστους, μισθολογικές αυξήσεις που δεν περνάνε όμως στους ευτελείς πόρους που μας δίνει η κυβέρνηση, έχουμε το τέλος ταφής απορριμμάτων» υπογράμμισε.

Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι κοντά στο 45% των δήμων δηλώνουν αδυναμία να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους, ενώ κοντά στο 85% προχωρούν σε αύξηση δημοτικών τελών για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ασφυξία. Ερωτηθείς αν ο δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει σε αύξηση δημοτικών τελών, απάντησε «όχι, θα κάνουμε κάποιες πολύ στοχευμένες κινήσεις σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιες πολύ μικρές αυξήσεις σε κάποιες πολύ μεγάλες μειώσεις, εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμη και μηδενισμός τελών, αλλά βεβαίως το κάνουμε αυτό με πολύ μεγάλο κόπο και σε μια συνθήκη που θα θέλαμε να έχουμε και δυνατότητες αναπτυξιακές και επιλέγουμε να δώσουμε ακόμη μια μεγαλύτερη προσπάθεια στα δημοτικά τέλη, κρατώντας τα σταθερά μεσοσταθμικά σε πολύ κόσμο και μηδενίζοντάς τα σε πολύ ευάλωτους».

«Σε σκληρό μνημόνιο ακόμη ο χώρος της αυτοδιοίκησης»

Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι ο χώρος της αυτοδιοίκησης «είναι ακόμη σε σκληρό μνημόνιο, διότι υπάρχει ακόμη αυτός ο περίφημος κόφτης που δημιουργήθηκε λόγω μνημονίου. Φύγαμε από το μνημόνιο, αλλά ο κόφτης συνεχίζει να υπάρχει και έτσι δεν αποδίδεται στους δήμους το συνολικό ποσό. Φέτος ζητήσαμε για να τα βγάλουμε πέρα, για τα λειτουργικά μας έξοδα, 450 εκατ. επιπλέον, πήραμε κοντά στα 300 εκατ. και του χρόνου ο προϋπολογισμός δίνει κοντά στα 50 εκατ. αύξηση». «Εμείς θέλουμε να παίρνουμε ευθύνες, αρμοδιότητες, αλλά να έχουμε και τους πόρους να τις υλοποιήσουμε» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις πλημμύρες στη Βαλένθια και ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αττική, ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι περίπου το 15% των δήμων έχουν φρεάτια, αντιπλημμυρικά και δίκτυα όμβριων υδάτων. «Για να ήμασταν ασφαλείς, θα έπρεπε αυτό το ποσοστό να διπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλα έργα υποδομής που σχετίζονται με αντιπλημμυρικά έργα για δίκτυα ομβρίων υδάτων».

Αναφέρθηκε επίσης στα καλυμμένα και μπαζωμένα ρέματα, τα οποία, όπως τόνισε, «προσπαθούμε να απελευθερώσουμε», αλλά και σε ανοικτά ρέματα, για τα οποία γίνεται προσπάθεια να καθαριστούν. «Γι’ αυτό και έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και χαίρομαι που την ακολούθησε και ο περιφερειάρχης και γίνεται ένας μεγάλος καθαρισμός. Συνολικά οι πόλεις χρειάζονται πολλά χρήματα, γι’ αυτό φτιάχτηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι ο τουρίστας στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας δίνει τέλος διαμονής 10 ευρώ τη μέρα. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, ο δήμος δεν έχει κανένα έσοδο από το συγκεκριμένο τέλος. Επεσήμανε, δε, ότι οι δήμοι ζητούν να γυρνά σε αυτούς σε ένα μεγάλο ποσοστό για έργα υποδομών.

«Αποτυχία συνολικά της χώρας» η διαχείριση των απορριμμάτων

Ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, έκανε λόγο για αποτυχία της χώρας συνολικά και για «failure story», επισημαίνοντας πως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ο δήμος είναι υπεύθυνος όχι μόνο για την αποκομιδή, αλλά και για τη διαχείρισή τους. «Εδώ παλεύουμε για την αποκομιδή και τα στέλνουμε μετά, για παράδειγμα, στη Φυλή. Θα έπρεπε κανονικά οι δήμοι να μπορούν να είναι και φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, να μειώνουμε το αποτύπωμά μας, να έχουμε μπόνους αν το καταφέρουμε και να ενισχύουμε συνολικά την ανακύκλωση».

Ανακοινώνεται «ενεργειακή δράση»

Ο δήμαρχος Αθηναίων προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί «μια σπουδαία ενεργειακή δράση που αφορά τους ενεργειακά φτωχούς και θα ενσωματωθεί στην προσέγγισή μας στα δημοτικά τέλη». Όπως είπε, έχει ήδη δημιουργηθεί μια ενεργειακή κοινότητα και έχουν μπει φωτοβολταϊκά στο Σεράφειο και σε πέντε σχολεία. «Θα συνεχίσουμε να βάζουμε φωτοβολταϊκά και την ενέργεια αυτή θα την αξιοποιήσουμε για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά» τόνισε. Όσον αφορά τη φύτευση δέντρων, είπε ότι «προσεγγίζουμε τα 4.000 δέντρα, είχα πει για 5.000 τον χρόνο», ενώ τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των δράσεων μέσω εφαρμογών.