Skip to main content

ΝΔ: Επικυρώνει το απόγευμα τη διαγραφή Σαμαρά η Επιτροπή Δεοντολογίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Να κλείσει τη συζήτηση επιχειρεί η κυβέρνηση

Με την -προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα- συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας που αναμένεται να επικυρώσει τη διαγραφή Σαμαρά, ολοκληρώνεται το τυπικό σκέλος ενός διαζυγίου που αναμένεται ωστόσο να έχει ευρύτερες «παρενέργειες» στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking», αναφέρθηκε στη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, επιχειρώντας να κλείσει την υπόθεση:

Ο διάλογος με την δημοσιογράφο Francine Lacqua είχε ως εξής:

Francine Lacqua: «Κύριε Πρωθυπουργέ, πρόσφατα διαγράψατε από το κόμμα σας έναν πρώην Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, έναν εθνικιστή με αυστηρές γραμμές. Ανησυχείτε; Τι σημαίνει αυτό για την αντιπολίτευση, για τον εθνικισμό που ενδεχομένως επιστρέφει; Σας απασχολεί αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, ό,τι έγινε, έγινε. Θεωρώ ότι η απόφαση εξηγήθηκε με μεγάλη σαφήνεια. Η δουλειά μου είναι να κοιτάζω μπροστά, στο μέλλον.

Θα το ξαναπώ, θέλω να τονίσω ότι έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι, σε αυτούς τους πολυτάραχους καιρούς, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα. Επομένως, δείτε το ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, ένα δυσάρεστο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το αφήνουμε πίσω μας τώρα. Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και διαρροή κυβερνητικών πηγών το απόγευμα της Δευτέρας (η συζήτηση έκλεισε).

Είχε προηγηθεί ωστόσο τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, Κων/νου Τασούλα, ο οποίος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μίλησε για φαινόμενα μονοπώλησης του πατριωτισμού.

Μαρινάκης: Δεν υπάρχουν «Συμπιλίδηδες» στην ΚΟ της ΝΔ

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ανησυχεί για διαρροές στην ψηψοφορία επί του Προϋπολογισμού, και κατά πόσον ενδέχεται ο Πρωθυπουργός να μετατρέψει την ψηφοφορία του Προϋπολογισμού και τυπικά σε ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξελέγησαν επί τη βάσει ενός προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο προσπαθούμε να υλοποιήσουμε σημείο – σημείο. Αντιλαμβάνονται, λοιπόν, αυτό το καθήκον. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει «Συμπιλίδηδες» ανάμεσά της. Δεν υπάρχει καμία τέτοια ούτε υποψία. Είναι ενωμένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Θα εκφραστούν και εκφράζονται διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα, αλλά, στο τέλος της ημέρας, όλοι βλέπουμε τον κοινό σκοπό και το καθήκον. Υπάρχει – το ξαναλέω – ένα πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα είναι μία δέσμευση, είναι μία υπόσχεση, μεταξύ του Προέδρου, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όλων ημών, απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Αυτό που ζήτησαν το 2023, είναι αυτό για το οποίο θα κριθούμε το 2027. Και άπαντες στη Νέα Δημοκρατία και στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και άπαντες στην Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμαστε αυτό το καθήκον ως ιερό. Αυτή τη συμφωνία με τους πολίτες ως μία συμφωνία η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί, έστω και κατ’ ελάχιστον, υπό αμφισβήτηση. Άρα, κανένα τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, καμία τέτοια ανησυχία δεν υπάρχει».

Η διαδικασία στην Επιτροπή

  • Ο Πρόεδρος της ΚΟ (Κυριάκος Μητσοτάκης) παραπέμπει τον Αντώνη Σαμαρά με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ (Τραγάκη), με το ερώτημα της διαγραφής του.
  • Η Επιτροπλη συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται στον Πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής.