Κλείνει οποιοδήποτε σενάριο περί πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση και μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά θέλει να δώσει έμφαση στην επόμενη μέρα και να μην εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα εσωστρέφειας.
Δεδομένο πάντως είναι πως σταδιακά στην πολιτική σκηνή δημιουργείται ένα νέο τοπίο, κάτι που φάνηκε και στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού.
Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις κινούνται πέριξ του 30%, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις εννέα κόμματα περνάνε το κατώφλι του 3%. Ενδεικτικό του νέου τοπίου που έχει δημιουργηθεί είναι πως στη Βουλή μετά και την διαγραφή Σαμαρά – αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος- υπάρχουν συνολικά 19 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό όπως είναι φυσικό αναζωπυρώνεται η συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο αν και από την κυβέρνηση επισήμως κλείνουν το θέμα. Βιαστικές αποφάσεις δεν θα υπάρξουν και το θέμα θα ξανασυζητηθεί αργότερα και αφού πρώτα υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για την κατάσταση που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό.
Ένα θέμα που φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου – που εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές – και στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο για να περάσει η σχετική αλλαγή απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι στη Βουλή και επομένως χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις.
Από εκεί και πέρα οι αλλαγές θα μπορούσαν να κινούνται σε διπλή κατεύθυνση:
- Πρώτον να πέσει το όριο που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να πάρει το σύνολο του μπόνους, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί αυτοδυναμία με μικρότερο ποσοστό (π.χ με ένα ποσοστό κοντά στο 35 %).
- Δεύτερον να αυξηθεί το ποσοστό που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή από το 3% στο 5%. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρείται εύκολη, καθώς υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι μια ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ενδεχομένως να συσπείρωνε περισσότερο τα μικρότερα κόμματα.
Να σημειωθεί πάντως εδώ πως ακόμα και αν ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα στις επόμενες εκλογές (διαφορετικά θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες κάλπες). Υπενθυμίζεται πως το εκλογικό σύστημα άλλαξε για τελευταία φορά το 2020, με τις ρυθμίσεις να περνούν από τη Βουλή με 163 «ναι». Το νέο σύστημα είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2023, ένα μήνα μετά την κάλπη της απλής αναλογικής.
Tα επόμενα βήματα
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στην κυβέρνηση εστιάζουν στην ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων με οικονομικό περιεχόμενο (π.χ το φορολογικό νομοσχέδιο).
Τα φώτα βέβαια στρέφονται στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου καθώς ενέχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Κρίσιμο crash test θεωρείται και η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Γρίφος η στάση Σαμαρά
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς με συνεργάτες του να αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Πάντως το πιθανότερο είναι πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα κάνει κάποια βιαστική κίνηση.
Πάντως πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και αυτό φάνηκε και από την ανακοίνωση μετά την διαγραφή που σημείωσε «μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα»