Skip to main content

Αντώνης Σαμαράς: Οι 3 λόγοι της διαγραφής και οι επόμενες κινήσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τα «χαριεντίσματα», η επίθεση για τα εθνικά θέματα και η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η όλο και πιο αιχμηρή κριτική που ασκούσε τον τελευταίο χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς είναι δεδομένο πως είχε προκαλέσει ενόχληση στο κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα- και όχι μόνο –  αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες και αυτό που συζητήθηκε ήταν πως η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Πάντως ο πρωθυπουργός τήρησε στάση αναμονής έως ότου  ενημερωθεί το μεσημέρι και για το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης του κύριου Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής». Μόλις έγιναν γνωστές οι «βόμβες» του πρώην πρωθυπουργού ανακοινώθηκε η διαγραφή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε  χαρακτηριστικά πως ο κ. Σαμαράς στην συνέντευξή του δεν διατύπωσε απόψεις «αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής». Μάλιστα επεσήμανε πως ο πρώην πρωθυπουργός, με την συνέντευξή του, «θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

«Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κι όταν αυτό επιχειρείται, παίρνει τη μορφή της φάρσας» σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές. Υπογράμμιζαν δε πως «όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία στο μέτρο του 18%, ας αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Κι όσοι ζητούν μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, ας το ξεχάσουν».

Τα 3 φάουλ

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού:

1.Οι αναφορές περί «χαριεντισμάτων» στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Βουδαπέστη. Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν πως ήταν μια δεκάλεπτη συναντηση και έλεγαν αιχμηρά πως «ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, «χαριεντισμό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα κράτος, μάλιστα, το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει; Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία».

2.Τα όσα είπε για την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και για τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. «Η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Όσο για τα περί «μειοδοσίας», δεν είναι παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης» υπογράμμιζαν  κυβερνητικές πηγές.

3.Το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να..  ανοίξει την συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας παρά το ό,τι από την κυβέρνηση έχουν επανειλλημένα πει πως δεν είναι ακόμα η στιγμή για να συζητηθεί το θέμα. Υπενθυμίζεται πως στη συνέντευξή του  ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε την προτίμησή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και σημείωσε πως θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή.

Όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικές πηγές «ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή».

Και  προσέθεταν πως από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση». Σημείωναν ακόμα πως «η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου».

Γρίφος οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά

Ερωτηματικό παραμένει το ποιες  θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά αλλά και  και πως κινηθούν «γαλάζιοι»  βουλευτές που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Πάντως την δήλωση του ο κύριος Σαμαράς κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να συνεχίσει να τοποθετείται.

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία» ανέφερε χθες σε δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός. Όπως επεσήμανε «μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα», ενώ επεσήμανε «κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».

Διαβάστε ακόμη

Από την αποχώρηση του 1992 στην επιστροφή και στη νέα διαγραφή – Το βαρύ παρελθόν 3 δεκαετιών