Για το μετρό Θεσσαλονίκης μίλησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε τόσο στα ζητήματα ασφάλειας, όσο και στο λογότυπο το οποίο έλαβε ποικίλα σχόλια.
Μιλώντας στο ERTNews και σχολιάζοντας τη συζήτηση γύρω από το λογότυπο του μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ταχιάος είπε μεταξύ άλλων ότι, «είναι μια κουβέντα η οποία, έχει τα χαρακτηριστικά της υπερβολής».
Τόνισε δε ότι «η αισθητική είναι κάτι πολύ υποκειμενικό», ενώ, όπως είπε, «αυτό το οποίο είναι σίγουρο, είναι πως ό, τι και να ερχόταν, είμαι απολύτως βέβαιος, θα προκαλούσε συζητήσεις με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Και είμαι σίγουρος ότι ένα έργο τόσο φορτισμένο όσο το μετρό της Θεσσαλονίκης, είναι σίγουρο ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα συγκέντρωνε αντιδράσεις».
Ακόμη, ανάφερε πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επικοινωνιακή επιτυχία από την συζήτηση που έγινε με το λογότυπο. «Είναι το πιο αναγνωρίσιμο λογότυπο στη χώρα αυτή τη στιγμή», τόνισε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε πως, «πλέον έχει απασχολήσει πάρα πολύ την δημοσιότητα(…)».
Για την ασφάλεια του μετρό
Υπενθυμίζεται ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί χωρίς οδηγό, με αποτέλεσμα να γεννώνται ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Ταχιάος, «το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει το εξής χαρακτηριστικό: Δέκα φορές το δευτερόλεπτο ο συρμός πληροφορείτο κέντρο ελέγχου και τους υπόλοιπους συρμούς πού ακριβώς βρίσκεται. Στην Αθήνα, δεν συμβαίνει αυτό».
Επιπλέον, σημείωσε πως «έχει πάρα πολλές παραμετροποιήσεις οι οποίες επιτρέπουν να υπάρχουν πάρα πολλά επίπεδα ασφαλείας. Οι πιθανότητες να συμβεί ένα σφάλμα είναι μία περίπτωση στα 100.000 χρόνια. Το σύστημα αυτό υπάρχει ήδη σε 48 Μετρό στον κόσμο σε. Εδώ και 40 χρόνια και δεν έχει δημιουργηθεί ένα επεισόδιο».
Σχετικά με το αν θα υπάρχουν και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης ώρες αιχμής, ο κ. Ταχιάος ανέφερε ότι, «σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουμε με 3,5 λεπτά χρόνο απόσταση, θα κατέβει στα 2,5 και η τελική εφικτή απόσταση είναι το ενάμισι λεπτό.
Αν κάθε ενάμισι λεπτό περνάει συρμός, υπάρχει η δυνατότητα της μεταφοράς 18.000 επιβατών ανά ώρα, ανά κατεύθυνση, σε ώρα αιχμής. Αυτό μπορεί κανένας να πει ότι είναι εφικτό σε σχέση με τη ζήτηση που αναμένουμε, που είναι περίπου 15.500 επιβάτες στη γραμμή μεταξύ Πανεπιστημίου και Σιντριβάνι, αλλά θα το δούμε στην πράξη.
«Πρέπει να κάνουμε έργα με τα οποία θα αποσυμφορηθούν βασικές αρτηρίες»
Τέλος, ο κ. Ταχιάος μίλησε για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κίνηση στην Αθήνα, εξηγώντας πως, «αυτό το οποίο έχει αυξηθεί πολύ είναι ο όγκος των αυτοκινήτων. Δηλαδή διάβαζα χθες ότι ταξινομήθηκαν περίπου 78.000 αυτοκίνητα τα οποία έχουν αγοραστεί με leasing. Αυτό είναι ένα τρομακτικό νούμερο και δίνει πάρα πολύ μεγάλη κυκλοφορία στην πόλη. Προφανώς έχουν αυξηθεί τα αυτοκίνητα, έχει αυξηθεί η ζήτηση».
Εξήγησε οτι, «αυτό που πρέπει να κάνουμε ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι έργα με τα οποία θα αποσυμφορηθούν βασικές αρτηρίες, όπως είναι ο Κηφισός. Μία λύση η οποία θα εξετάσουμε είναι η σύνδεση Ελευσίνας Οινόης, ένας δρόμος ο οποίος έχει προταθεί. Δεν υπάρχουν γενικώς άμεσες λύσεις».
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως, «κάτι το οποίο δουλεύουμε με την Περιφέρεια, είναι παρεμβάσεις πάνω στον Κηφισό, οι οποίες θα εξασφαλίσουν με αλλαγή των συνθηκών, μια σταθερή μόνιμη διατομή στην οδό».