Skip to main content

Πηγές Υπ. Άμυνας: Πλήρης διαστρέβλωση των δηλώσεων Δένδια για τα παιδιά με αυτισμό

EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος

Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ενηλίκων με αυτισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφορικά με δημοσιεύματα σχετικά με τα αυτιστικά παιδιά έκαναν λόγο για «πλήρη διαστρέβλωση του περιεχομένου της ομιλίας του Νίκου Δένδια και για μια πρωτοφανή εργαλειοποίησή της για μικροκομματικούς λόγους ή για λόγους προσωπικής προβολής».

Οι πηγές σημειώνουν πως από την ομιλία της 24ης Οκτωβρίου, «απομονώθηκε η λέξη “παιδιά” που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για να σχηματισθεί η εξωφρενική εντύπωση ότι δήθεν το ΥΠΕΘΑ θα πάρει σε παιδική ηλικία τα άτομα με σύνδρομο αυτισμού από τις δομές εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας, για να χρησιμοποιηθούν δήθεν στην αναγνώριση φωτογραφιών!

Παρουσιάσθηκε δε η εργασία στις Ένοπλες Δυνάμεις σαν κάτι “ατιμωτικό”».

Και συνεχίζουν: «Ο Υπουργός στις 10 Οκτωβρίου 2024, αναφέρθηκε δύο φορές, δημοσίως και παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, στη δημιουργία Ειδικής Στέγης για τα ΑμεΑ των οποίων οι γονείς είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να υπάρχει διά βίου στήριξη και κοινωνική μέριμνα.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μετά την ενηλικίωσή τους, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωσή τους μετά τον θάνατο των γονέων τους. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι ειδικές ικανότητές των ατόμων με αυτισμό στην αναγνώριση φωτογραφιών, στο πλαίσιο των «big data», στοιχείο απαραίτητο στις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να λειτουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Βεβαίως, ουδεμία αντίδραση υπήρξε. Αντιθέτως δεκάδες επιστολές με θετικό για την πρωτοβουλία περιεχόμενο εστάλησαν στο ΥΠΕΘΑ από γονείς αυτιστικών παιδιών. Ουδείς διανοήθηκε να αναφερθεί σε «εργαλειοποίηση» και τούτο διότι για πρώτη φορά Υπουργός Εθνικής Άμυνας θέτει ως μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου όχι μόνο τη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην παιδική ηλικία – ώστε να διευκολύνει τους γονείς τους – αλλά και τη συμπερίληψη, με δημιουργία συνθηκών επαγγελματικής απασχόλησης, μετά την ενηλικίωσή τους.

Η σοβαρότητα του ζητήματος δεν επιτρέπει περαιτέρω σχολιασμό. Σε κάθε περίπτωση θα αρκούσε μία απλή ερώτηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το τι προτίθεται να πράξει, η οποία ουδέποτε έγινε».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε μιλώντας στο Rotary Club:

«Ο αυτισμός πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο μας, δίνει παιδιά που έχουν κάποια προβλήματα, έχουν όμως και ειδικές δεξιότητες. Θα δημιουργήσουμε ένα σχολείο λοιπόν, που τα παιδιά των στρατιωτικών που έχουν αυτισμό, θα υποστηρίζονται. Και η δική τους δυνατότητα, που ποια είναι; Είναι να μπορούν να βλέπουν φωτογραφίες και να ξεχωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.[…] Στην Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάζεσαι αυτό που λέγεται big data. Τα συστήματα μας με ΑΙ, χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες στόχων, τα οποία θα πρέπει να απομνημονεύσουν και θα χρειαστεί να δει το drone μας τον στόχο και να του ρίξει. Οι καλύτεροι που μπορούν να δουν τις μικρές διαφορές, και να τις σημειώσουν ώστε να διδαχθεί ο αλγόριθμος της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τα παιδιά με αυτισμό. Και το Ισραήλ έχει ειδικές μονάδες γι’ αυτό. Εμείς λοιπόν θα παίρνουμε τα παιδιά με αυτισμό των αξιωματικών θα τα εκπαιδεύουμε και θα τους βρίσκουμε δουλειά».