Στο 4ο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα / It’s all about health 2024» και στη συζήτηση με θέμα «Οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας και οι επιπτώσεις σε ασφαλισμένους και οικονομία», συμμετείχε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μαζί με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρο Τρύφων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να έχει ως πρωταγωνιστή την φαρμακευτική βιομηχανία. Μέσω της έρευνας και της καινοτομίας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξαγωγική, πιο δυναμική ως κλάδος της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
«Νέο παραγωγικό μοντέλο σημαίνει ισχυρή και σύγχρονη βιομηχανία, καθώς είναι ο τομέας που στέκεται πολύ καλύτερα στα πόδια του και εγγυάται την ασφαλή πρόοδο και την ασφαλή ανάπτυξη. Όταν συνδέεται με την έρευνα και την καινοτομία, τότε προσφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι μια κατεξοχήν υπόθεση ενός κλάδου που παράγει, εξάγει, είναι ανταγωνιστικός και σε σημαντική άνοδο. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η συνολική στήριξη της βιομηχανίας και ξεχωρίζει χωρίς καμία αμφιβολία ως προτεραιότητα η στήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας, η οποία προσφέρει επενδύσεις, χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενίσχυση τους κύρους και της εικόνας της χώρας και ασφαλώς πολλά χρήματα στο ελληνικό ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά.
«Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο σημαίνει σοβαρούς μετασχηματισμούς στο σύστημα εκπαίδευσης, στο σύστημα κατάρτισης. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων προκειμένου από κοινού να γίνονται αυτά προγράμματα και να διασφαλίσουν τις ανάγκες της αγοράς. Αλλά το φέρνω ως ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο, η οποία οφείλει και πρέπει να είναι περισσότερο παραγωγική για να αντέξει στις δυσκολίες και στους ανταγωνισμούς της εποχής και στις μεγάλες μεταβολές που φέρνει η γεωστρατηγική ρευστότητα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά και την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, στην οποία η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί και να αξιολογήσει χθες», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ανέφερε επίσης πως το Υπουργείο Ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο δανεισμού με 300 εκατ. ευρώ εγγύηση και μόχλευση 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκια πολύ χαμηλότερα, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων. Επιπλέον, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία γίνεται για ένα δεύτερο κύμα απογραφειοκρατικοποίησης της οικονομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας.
«Θέλουμε να καταγραφεί ένας πιο σημαντικός ρόλος για την βιομηχανία. Ώστε να αφήσει ένα ισχυρότερο αποτύπωμα και στο ΑΕΠ και στην απασχόληση και να μειωθεί το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται εκεί που ήταν στις αρχές του 21ου αιώνα παρά την αύξηση των εξαγωγών μας. Είναι μεγάλη πρόκληση και εθνική αναγκαιότητα για την επιχειρηματικότητα και όλη την κοινωνία.
Στον πολίτη που ενδεχομένως θα έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, θέλω να πω το εξής. Όταν καταναλώνεις περισσότερα από αυτά που εξάγεις, τότε το εισόδημά σου θα γίνεται μικρότερο. Αν εξάγεις περισσότερο απ’ όσο καταναλώνεις, τότε το εισόδημα μεγαλώνει καθώς μειώνονται διαρκώς οι φόροι. Και το ζητούμενο είναι το καλύτερο επίπεδο ζωής για κάθε πολίτη σε όλη την χώρα, χωρίς εξαιρέσεις», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης.