Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ενημερώσει αύριο, Τρίτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 12:30 μ.μ., την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν για την ανάγκη διατήρησης του θετικού κλίματος και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι υπάρχει διαφορά απόψεων στο Αιγαίο.
Κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών και αναφερόμενος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «αρχική και ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου ζητήματος» και τόνισε: «Οι θέσεις μας, όσον αναφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται. Με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον».
Από την πλευρά του, ο κ. Φιντάν έκανε λόγο για διαφορά απόψεων στο Αιγαίο. «Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο Αιγαίο που είναι αλληλένδετα και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε αυτά τα προβλήματα μόνο στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν ένταση και κρίση πρέπει να συζητιούνται στη βάση αμοιβαίου σεβασμού».
Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επεσήμανε ότι «παρά τις διαφορές, ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση του Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη θα δημιουργήσει συνθήκες για παραγωγικό διάλογο». «Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό οικουμενικό σύμβολο» επεσήμανε. Από την πλευρά του, ο κ. Φιντάν δήλωσε ότι το Κυπριακό πρέπει να συζητηθεί «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί» και ανέφερε ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στην Κύπρο».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «συζητήσαμε επίσης τα θέματα των μειονοτήτων. Εξετάσαμε τα δικαιώματα που έχουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα». Ο κ. Γεραπετρίτης από την πλευρά του είχε δηλώσει ότι «συζητήσαμε ακόμη για τις μειονότητες, οι οποίες για εμάς θα πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας. Οφείλουμε, και οι δύο πλευρές, να εξασφαλίζουμε την ισονομία και ισοπολιτεία όλων των πολιτών που βρίσκονται στις χώρες μας».
Πάντως, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν υπογράμμισαν ότι παρά τις διαφορές, υπάρχει ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας, με τις επαφές να αποκτούν μια κανονικότητα με στόχο να έρθουν κοντά οι δύο λαοί και να ενισχυθεί η συνεργασία σε οικονομία, τουρισμό, εμπόριο, πολιτισμό. «Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, ακόμα όμως και αν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις, συζητούμε με συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης έναντι των λαών μας» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης. Ο κ. Φιντάν ανέφερε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία και να καταστήσουμε μόνιμο το θετικό κλίμα. Την αιώνια γειτονιά μας να τη μετατρέψουμε σε αιώνια φιλία».
Διαβάστε επίσης:
Γεραπετρίτης – Φιντάν: Πού διαφώνησαν και πού συμφώνησαν – Μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης
Τρία συμπεράσματα από τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν: Οι ανοιχτοί δίαυλοι και τα δύσκολα θέματα