Από το καλοκαίρι του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε έναν πρόεδρο, βρήκε έναν άλλο, είδε κορυφαία στελέχη του να αποχωρούν, έσπασε σε στρατόπεδα και αναλώθηκε σε ένα παιχνίδι βαρύτατων αλληλοκατηγοριών και παρασκηνιακών διεργασιών. Απόλυτος πρωταγωνιστής σε όλο αυτό το δράμα ο Στέφανος Κασσελάκης.
Τώρα το κόμμα βιώνει μία άνευ προηγουμένου κρίση, έχοντας συρρικνωθεί σε κοινοβουλευτική δύναμη και σε απήχηση στην κοινωνία, όπως μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις. Είναι σε μία φάση διάλυσης και ευτελισμού από την οποία φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να επανακάμψει. Ας θυμηθούμε όμως πώς φτάσαμε εδώ.
Ήταν τέλη Αυγούστου 2023, όταν, δύο μήνες μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και την παραίτηση Τσίπρα, εισέβαλε ξαφνικά στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής του τόπου ο Στέφανος Κασσελάκης. Στις 27/08/2023 (ημέρα Κυριακή) γράφαμε:
«Στην τελική ευθεία για το συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ, ένα νέο όνομα βγαίνει μπροστά και “ταράζει τα νερά”. Πληροφορίες τον θέλουν να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του – τη Δευτέρα. Πρόκειται για τον 35χρονο Στέφανο Κασσελάκη, αυτοδημιούργητο εφοπλιστή που ζει και δραστηριοποιείται επί χρόνια στις ΗΠΑ.
Το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει μία ανοιχτή πλατφόρμα ιδεών στο διαδίκτυο, στην οποία καταθέτει τις προτάσεις του για μία σειρά από ζητήματα από τα εργασιακά και το φορολογικό, έως τα εθνικά θέματα, τα κοινωνικά ζητήματα και τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους».
Η υποψηφιότητα και η άνετη εκλογή
Στις 29 Αυγούστου ανακοίνωσε τελικά την υποψηφιότητά του και στις 2 Σεπτεμβρίου την κατέθεσε επισήμως στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συγκεντρώσει 30 υπογραφές, χάρη και στη στήριξη του Παύλου Πολάκη. Από τις 3 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου δεχόταν συνεχή πυρά από Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα και άλλα στελέχη του κόμματος. Αλλά η βάση έβλεπε σε αυτόν έναν «αντι – Μητσοτάκη», έναν μεσσία.
Στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου ήταν ο μεγάλος νικητής. Στον δεύτερο γύρο, 24 Σεπτεμβρίου, με αντίπαλο την Έφη Αχτσιόγλου, εξελέγη με ποσοστό άνω του 66%, σε μία εξέλιξη που ερμηνεύτηκε ευρέως έως «επιθετική εξαγορά» του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νέος πρόεδρος, που είχε ταράξει τα νερά με μία υποδειγματική επικοινωνιακή εκστρατεία στα social media, βρέθηκε γρήγορα αντιμέτωπος με τις φουρτούνες της πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση με τις ομάδες των Έφης Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν μετωπική.
Οι ηχηρές αποχωρήσεις και η Νέα Αριστερά
Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες για να πουν το «αντίο» στελέχη της πρώτης γραμμής. Την αρχή έκανε στις 10 Νοεμβρίου ο Σκουρλέτης. Ακολούθησε στις 11/11/2023 η εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την επομένη αποχώρησε από το κόμμα η Ομπρέλα (Τσακαλώτος, Φίλης, Πέρκα, Βίτσας). Στις 23 Νοεμβρίου αποχώρησε και η ομάδα Αχτσιόγλου. Συνολικά 9 βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει με 36.
Οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές συγκρότησαν ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα και στις αρχές Δεκεμβρίου μάθαμε το όνομά της: Νέα Αριστερά.
Η ρήξη με τον Πολάκη και τη φρουρά Τσίπρα
Το 2024 ήρθε για τον Κασσελάκη με πληθώρα προκλήσεων και πονοκεφάλων. Ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου διεφάνησαν οι πρώτες σκιές στη σχέση του με τον έως τότε πιο στενό σύμμαχό του, Παύλο Πολάκη. Αιτία: Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στο οποίο ο βουλευτής Χανίων αντιτάχθηκε, έχοντας ενστάσεις κυρίως στο ζήτημα της τεκνοθεσίας.
Στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος προσπάθησε να φέρει κοντά τους βουλευτές του κόμματος με ένα ταξίδι εργασίας στις Σπέτσες, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Για λίγο φάνηκε το ταξίδι να κατευνάζει τα πνεύματα, αλλά η κατάσταση δεν άργησε να εκτροχιαστεί. Ο Κασσελάκης έφερε απέναντί του και τη λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα», που έως τότε ακόμη και εν μέσω διαφωνιών τον στήριζε.
Το περιβόητο ερωτηματολόγιο για την ταυτότητα του κόμματος πυροδότησε τη σφοδρότατη αντίδραση των Γεροβασίλη, Σπίρτζη και Ρήγα.
Ένας νέος κύκλος εσωκομματικής γκρίνιας, ηχηρών αποχωρήσεων, ρήξεων και αμφισβητήσεων άνοιξε και κορυφώθηκε το τελευταίο 24ωρο με την παρέμβαση Τσίπρα και την προσφυγή Κασσελάκη στην εκλογική βάση. Ο Κασσελάκης σήκωσε το γάντι και διεμήνυσε: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε εκλογές».
Τελικά ύστερα από σφοδρές αντιπαραθέσεις, αλληλοκατηγορίες για διχασμό και εκκλήσεις για ενότητα, σε εκείνο το συνέδριο επήλθε ο συμβιβασμός. Το κόμμα προσπάθησε να δώσει ενωμένο τη μάχη των Ευρωεκλογών, αλλά το αποτέλεσμα ήταν και πάλι απογοητευτικό. Προσγειώθηκε στο 14,9%. Η κριτική επέστρεψε.
Τα μαύρα ταμεία, η οργή και η ευθεία αμφισβήτηση
Τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο όταν ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε τους επικριτές του για οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του κόμματος. Οι 87 έκαναν λόγο για μία αήθη επίθεση και για έναν πρόεδρο, που στοχοποιεί τους βουλευτές του. Είχε εν τω μεταξύ προηγηθεί η διαγραφή Πολάκη από την ΚΟ και η επαναφορά του, η οποία έκανε τον βουλευτή να σχολιάσει: «δεν είμαι παιδάκι για να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν».
Ο Παύλος Πολάκης ήταν τελικά εκείνος που πρώτος έθεσε ευθέως ζήτημα ηγεσίας και γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος αν το κόμμα οδηγηθεί σε εσωκομματικές εκλογές.
Η πρόταση μομφής
Στις 7 Σεπτεμβρίου, κατατέθηκε η πρόταση μομφής από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (με πρωτοβουλία της ομάδας των 87) και την επομένη η πρόταση πέρασε με χαρακτηριστική άνεση.
Αρκετοί άλλαξαν στρατόπεδο εκείνες τις κρίσιμες ημέρες, θεωρώντας ότι η πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή ονόματος στο κόμμα, σε συνδυασμό με τη διχαστική ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, οδηγούσαν σε ένα αδιέξοδο, από το οποίο μπορεί να βγάλει το κόμμα μόνο η βάση.
Ο αποκλεισμός από τις υποψηφιότητες
Τον Οκτώβριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε υπέρ της πρότασης να αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης και ο εμφύλιος είχε αρχίσει.
Ο ίδιος ήλπιζε ότι το Συνέδριο θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να τον ανακηρύξει υποψήφιο.
Και το Γκάζι
Φτάσαμε έτσι στις πρωτοφανείς χθεσινές εικόνες έξω από το Gazi live. Εκεί με τους οπαδούς του να έχουν κλείσει την Ιερά Οδό και εν μέσω σφοδρότατων αλληλοκατηγοριών, ο Στέφανος Κασσελάκης, ετοίμαζε την «ηρωική έξοδο». Αυτή τελικά ανακοινώθηκε αργά το βράδυ από τον ίδιο, έξω από τα γραφεία του στον Ταύρο. Μαζί ήρθε και η προαναγγελία του νέου κόμματος. Στις 13:00 θα μάθουμε περισσότερα για αυτό το νέο κεφάλαιο στην πολιτική του ζωή. Το κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ μόλις έκλεισε.