Skip to main content

Αγγ. Συρίγος στη «Ν»: Πού οδηγεί τα ελληνοτουρκικά η επανεκλογή Τραμπ

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει μια εξαιρετική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει μπει σε όλη την εξίσωση και η Κύπρος»

«Στις διμερείς σχέσεις δεν παίζει ρόλο η προσωπική σχέση αλλά τα συμφέροντα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Rush Hour» στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, ο Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής ΝΔ και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου.

Όσο για το τι θα γίνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία έπειτα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως «λέει (ενν. Τραμπ) ότι θα τερματίσει τον πόλεμο, αν είναι να τερματίσει τον πόλεμο σε μια μέρα, θα φωτογραφίσει την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων, θα δεχθεί ότι η Ρωσία κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας και θα προσπαθήσει να βρει μια λύση με αυτό το δεδομένο» και προσθέτει «αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα είναι αρνητικό, διότι θα δείξει ότι η στρατιωτική ισχύς και μια εισβολή ενός κράτους σε ένα άλλο κράτος υπερισχύει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων. Αυτό έχει συνέπειες για εμάς στο Κυπριακό».

«Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει μια εξαιρετική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει μπει σε όλη την εξίσωση και η Κύπρος», επισημαίνει ο κ. Συρίγος.

Για την σχέση που έχει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ με τον Τραμπ απαντά πως «ο Νετανιάχου είναι ο μοναδικός ηγέτης που μιλούσε με τον Τραμπ και πριν τις αμερικανικές εκλογές και ο Νετανιάχου αυτή τη στιγμή αισθάνεται ως νούμερο ένα πολιτικό εχθρό του τον Ερντογάν» και συμπληρώνει ότι « γι’ αυτό εκτιμώ ότι ο Ερντογάν σύντομα θα προσπαθήσει να αλλάξει τη ρητορική του έναντι του Ισραήλ προκειμένου να μην είναι «κάρφος» στο μάτι όπως είναι τώρα το Ισραήλ».

Για την επίσκεψη Φιντάν

Τέλος ερωτηθείς για την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής σχολίασε πως «στην πραγματικότητα δε μπορεί να υπάρξει συνολική δικαστική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με οποιαδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη λόγω και του εύρους των θεμάτων αλλά και του περιεχομένου των αμφισβητήσεων».