Skip to main content

Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Η ατζέντα, οι κόκκινες γραμμές και η στρατηγική της Αθήνας

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι δύο υπουργοί έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες - Οι πρώτες εικόνες από το τετ α τετ των δύο ΥΠΕΞ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έφτασε στις 10.30 στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Γεραπετρίτης. Οι δύο άνδρες είχαν χειραψία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν εντός του κτιρίου. Οι δύο υπουργοί έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

(ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις στον Tύπο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Να σημειωθεί πως την Τρίτη θα συγκληθεί η επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει για την συνάντησή του με τον κ. Φιντάν.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS)

Μικρό καλάθι

Το σημερινό τετ α τετ των δύο υπουργών αναμένεται να δώσει μια σαφή εικόνα για το πώς θα προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος το επόμενο διάστημα. Κομβικό θεωρείται το να μπορέσουν να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά.

Από εκεί και πέρα ο πήχης παραμένει χαμηλά, καθώς οι διαφορές σε μια σειρά θεμάτων δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Επομένως  στην Αθήνα κρατάνε μικρό καλάθι και περιμένουν  να δουν πώς θα εξελιχθεί η σημερινή συνάντηση.

Από την ελληνική πλευρά έχουν μπει με σαφήνεια  οι κόκκινες γραμμές και υπογραμμίζεται εμφατικά πως καμία συζήτηση δεν θα γίνει για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Από την άλλη πάντως πλευρά η Άγκυρα δείχνει πως θέλει να ανοίξει την «βεντάλια» των θεμάτων που θα συζητηθούν, με αναφορές σε έναν διάλογο με …ολιστική προσέγγιση.

Ουσιαστικά σήμερα:

  • Πρώτον θα φανεί αν μπορεί να περάσει η συζήτηση σε μία πιο βαριά ατζέντα, κάτι πάντως που δεν θεωρείται εύκολο. Η Αθήνα καθιστά σαφές πως συζητά μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο, ενώ τονίζεται πως η όποια σχετική συζήτηση πρέπει να γίνει επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με κανέναν άλλο τρόπο. Χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hurriyet» ο Γιώργος Γεραπετρίτης ερωτηθείς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) επανέλαβε ότι αυτή είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. «Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο και, αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού» επεσήμανε. Ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας»
  • Δεύτερον θα φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στα περί διαλόγου με …ολιστική προσέγγιση και θα επιχειρήσει να ανοίξει την συζήτηση. Το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα έδειξε πως ακολουθεί μία διπλή στρατηγική : Από την μία πλευρά στέλνει μήνυμα πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου. Από την άλλη πλευρά με μια σειρά κινήσεων  δείχνει πως δεν εγκαταλείπει πλήρως το αναθεωρητικό της αφήγημα.
  • Τρίτον θα δοθεί έμφαση στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, ακόμα και αν διαπιστωθεί πως δεν προχωρά η συζήτηση στη βαριά ατζέντα. Σε αυτή την περίπτωση θα συνεχιστεί η συζήτηση  για την θετική ατζέντα, που περιλαμβάνει τα λεγόμενα εύκολα θέματα. Ουσιαστικά πρόκειται για θέματα  που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δυο χώρες, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η  αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης κ.α. Κρίσιμη  θεωρείται και η συνεργασία με την Τουρκία και στο μεταναστευτικό. Είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει έρθει στο προσκήνιο καθώς ευρωπαϊκά κράτη υιοθετούν μία πιο σκληρή γραμμή, ενώ την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των ροών.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το momentum της συνάντησης

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή και ενώ  η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στις ΗΠΑ και στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Χθες σύντομη συζήτηση είχαν λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Όπως έγινε γνωστό στη σύντομη αυτή, άτυπη, συζήτηση οι τέσσερις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις.  Να επισημανθεί εδώ πως σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ότι ελπίζει να έχει μια παραγωγική συνάντηση  σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.