Στη νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ενεργή εμπλοκή της ελληνικής βιομηχανίας, των ναυπηγείων και της καινοτομίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, προσκεκλημένος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «γνωρίζοντας από πού εκπηγάζουν οι πιθανές απειλές για την πατρίδα μας, ο συνταγματικός ρόλος των ΕΔ είναι να μπορεί να ανταποκριθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η δική μας υποχρέωση είναι να τις μεταρρυθμίσει ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές. Απειλές, που δεν είναι με κανένα τρόπο όμοιες με αυτές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον περασμένο αιώνα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, με προσκεκλημένο τον Νίκο Δένδια, ήταν κατάμεστη, ενώ -μεταξύ άλλων- το παρών έδωσαν οι Θανάσης Μαρτίνος, Αντώνης Κομνηνός, Νίκος Τσάκος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Πάρης Δράγνης, Γιάννης Ξυλάς, Χαράλαμπος Σημαντώνης. Την ίδια ώρα, ο υποναύαρχος επί τιμή Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, έστειλε επιστολή με ερώτηση προς τον κ. Δένδια.
Εξοπλιστικά
Μιλώντας για τα εξοπλιστικά, ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στο Πολεμικό Ναυτικό, διότι -όπως είπε- είναι κάτι πολύ πιο οικείο για το ακροατήριο. «Κατα τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης το ΠΝ είχε στην πραγματικότητα μηδενικούς πόρους για να στηριχθεί και να εξελιχθεί, άρα χάσαμε μια ολόκληρη δεκαετία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που η δυνητική απειλή για εμάς ακολούθησε ένα πολύ συγκεκριμένο και στιβαρό πρόγραμμα ναυτικών εξοπλισμών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει σε καμία περίπτωση, αυτά τα χρόνια, την εξέλιξη της τεχνολογίας. «Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε πολύ γρήγορα ένα βασικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορέσει να καλύψει το κενό των 10 ετών της αποεπένδυσης», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Αναφερόμενος στις μεγάλες πλατφόρμες για το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή τις 3+1 φρεγάτες belharra, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι είναι τελείως άλλης κλάσης πλοία, συγκριτικά με αυτό που βρίσκονται ήδη στον στόλο. Επιπλέον, τα τρία επόμενα πλοία του τύπου, πέραν της πρώτης φρεγάτας, αναμένεται να φέρουν στρατηγικά όπλα (πυραύλους τύπου Κρουζ), οι οποιοι θα μπορούν να επιφέρουν στρατηγικό πλήγμα. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Δένδια έχει ζητηθεί και για τη νέα γενιά των υποβρυχίων, η συζήτηση για τα οποία έχει αρχίσει, ωστόσο θα έχει χρονικό ορίζοντα τη 12ετία.
Εκτός αυτών, ο ΥΠΕΘΑ ανέφερε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων πλοίων του στόλου, όπως οι φρεγάτες ΜΕΚΟ ή άλλα σκάφη που θα παραμείνουν σε λειτουργία. Κάπου εκεί, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον νέο δόγμα των ΕΔ, το οποία δεν θα στηρίζεται στο πόσες πλώρες υπάρχουν στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, αλλά θα βασίζεται σε αξιόπιστα και σύγχρονα οπλικά συστήματα. Για παράδειγμα, τονίστηκε η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού θόλου, ο οποίος θα βασίζεται σε κινητές μονάδες που θα μπορούν να εγκατασταθούν και στα χιλιάδες ελληνικά νησιά.
Νέα εποχή
Ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά πως περνάμε σε μια νέα εποχή, στην οποία οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δόγμα της αποτροπής.
Επίσης, επισημάνθηκε ιδιαίτερα η σημασία των ελληνικών μυαλών και του ελληνικού οικοσυστήματος που ασχολείται με την αμυντική βιομηχανία, με τον κ. Δένδια να τονίζει ότι χρειάζεται η περαιτέρω εμπλοκή τους, αντιγράφοντας θετικά παραδείγματα που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό. «Δημιουργήσαμε μια διεύθυνση καινοτομίας στο ΓΕΕΘΑ, η οποία ζητά από τις ΕΔ να τις υποβάλλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και απαιτούν καινοτόμες λύσεις. Παράλληλα, ιδρύσαμε το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Βιομηχανίας, το οποίο παίρνει την ερώτηση και τη μεταφέρει προς το οικοσύστημα. Αυτό το σύστημα έκανε το Ισραήλ αυτό που είναι σήμερα», σημείωσε.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τόνισε ταυτόχρονα ότι πρέπει να φτάσουμε την εκπαίδευση μας σε ένα άλλο επίπεδο. «Άλλες χώρες το έχουν πετύχει αυτό και πρέπει να φτάσουμε και την εφεδρεία μας σε ένα άλλο επίπεδο. Δηλαδή, τη δυνατότητά μας άνθρωποι που έχουν ήδη υπηρετήσει να καλούνται πάλι να βοηθήσουν την άμυνα της πατρίδας τους. Αυτό λοιπόν που θα κάνουμε είναι να αλλάξουμε ριζικά και την δομή και την εκπαίδευση και την εφεδρεία».