Στη Βουδαπέστη μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στην πέμπτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό που θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις των ηγετών είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ένα 24ωρο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Η συζήτηση αυτή άλλωστε αναμένεται να κυριαρχήσει στο δείπνο των ηγετών απόψε το βράδυ, καθώς οι 27 θα αναζητήσουν κοινό βηματισμό.
Η Σύνοδος έρχεται όμως και στη σκιά της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
Να σημειωθεί εδώ πως προκλήσεις ασφαλείας, μεταναστευτικό και οικονομική ασφάλεια είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Αύριο στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι – το θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του κ. Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης).
We have an important week ahead of us. Just two days after the American elections, Hungary will host the European Political Community Summit as well as the informal meeting of the European Council. Fasten your seatbelts! pic.twitter.com/CJzQOxg2xU
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) November 4, 2024
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει για πολύ σημαντικό κείμενο, αναμένεται να τονίσει τη σημασία τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που τονίζει στην έκθεσή του ο κ. Ντράγκι. Άλλωστε τη διάσταση αυτή είχε τονίσει και στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ακόμα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα, δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή. Με αφορμή μάλιστα τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής (adaptation) στην κλιματική αλλαγή.
Πώς βλέπει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Την πεποίθηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο χαρακτήρας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους είναι εθνικό και όχι παραταξιακό. «Προσδοκώ συνεπώς σε μία ακόμα, πιο στενή συνεργασία μεταξύ και των δύο κυβερνήσεων αλλά και των δύο λαών» τόνισε
Χθες ο πρωθυπουργός συνεχάρη με ανάρτησή του τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική νίκη, λέγοντας πως η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και στη συνεργασία σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρώπη, λέγοντας πως «όλα πλέον δείχνουν -όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν- ότι η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς». Όπως είπε «να χαράξει τολμηρούς δρόμους, ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Να οργανώσει, να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι, επιτέλους, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. Με άλλα λόγια, να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες».