Skip to main content

Κυβέρνηση: «Διαλέγοντας» αντίπαλο με το βλέμμα στον κεντρώο χώρο

EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Από την κυβέρνηση ασκείται κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση που τηρεί σε μια σειρά ψηφοφοριών στη Βουλή

Κρίσιμο στοίχημα θεωρούν στο κυβερνών κόμμα την αύξηση της συσπείρωσης, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία κινείται κοντά στο ποσοστό των ευρωεκλογών.

Με το βλέμμα στραμμένο στον κεντρώο χώρο, που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλε στις εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023,  από τη Νέα Δημοκρατία εντείνουν το πολιτικό pressing προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορούν πως επιμένει σε μια λογική του «όχι σε όλα». Από τα πυρά δεν ξεφεύγει βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς από το κυβερνών κόμμα θέλουν να διατηρήσουν το αντιΣΥΡΙΖΑ  μέτωπο προτάσσοντας εκ νέου την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

Από το Μαξίμου εστιάζουν στην ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας και ασκείται κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση που τηρεί σε μια σειρά ψηφοφοριών στη Βουλή.  Μεταξύ άλλων εστιάζουν  στο γεγονός πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισαν  το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, την επιλογή του  Δ. Σωτηρόπουλου, στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη (με αποτέλεσμα να μην συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία) κ.α.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά στην δεύτερη θέση (έχοντας και μία άνοδο στα ποσοστά του) από τη Νέα Δημοκρατία αυξάνουν τα βέλη. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θεωρούν πως το να υπάρχει ένας αντίπαλος πόλος μπορεί  να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και να περιορίσει διαρροές προς μικρότερα κόμματα. Ωστόσο παράλληλα δεν θέλουν να αφήσουν χώρο στην Χαριλάου Τρικούπη για να απευθυνθεί σε κεντρώους  ψηφοφόρους, που  αυτή τη στιγμή είναι στην δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά θεμάτων. «Καταλαβαίνω γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί ενδεχομένως να πάει σε μια αντιπολίτευση που να είναι πολύ κοντά στο «όχι σε όλα». Νομίζω ότι κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε: στρίβει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, γι’ αυτό και συχνά μπορεί να αποκαλώ το ΠΑΣΟΚ «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Επεσήμανε δε «αυτό σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να κλείνει το μάτι σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιάζεται ως προοδευτικός μεταρρυθμιστής που απευθύνεται στον μεσαίο χώρο».

Ουσιαστικά από την κυβέρνηση κατηγορούν την Χαριλάου Τρικούπη πως επιλέγει μια στείρα άρνηση σε μια σειρά θεμάτων, ενώ την ίδια στιγμή δεν καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα. Και το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για ταύτιση της στρατηγικής που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα δύο κόμματα δεν ψήφισαν το νόμο για την ανακύκλωση. Μάλιστα σημείωσε αιχμηρά πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καμώνονται τα «πράσινα» κόμματα αλλά στην πραγματικότητα πουλάνε «πράσινα άλογα».

Με δεδομένο πως από την κυβέρνηση θέλουν να ανοίξουν το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης μέσα στην τετραετία η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αυξηθεί. Στόχος των «γαλάζιων» είναι η Χαριλάου Τρικούπη να πει «ναι» σε μια σειρά αλλαγών, ενώ αν αυτό δεν γίνει θα αυξηθούν τα βέλη προς τους «πράσινους» πως δεν στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε  στη στάση της Χαριλάου Τρικούπη σε μια σειρά από ψηφοφορίες. Όπως επεσήμανε «ούτε τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους, ούτε οι βελτιώσεις για τους δικηγόρους, ούτε οι ταχύτεροι διορισμοί και η έμφαση στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη και ούτε βέβαια αυτός ο μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό, είναι ζητήματα που κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση. Τουλάχιστον που να θέλει να θεωρείται σοβαρή αντιπολίτευση». Μάλιστα προσέθεσε πως «άρα το ΠΑΣΟΚ έχει πει μέχρι τώρα πέντε όχι στους πολίτες και κυρίως λέει ένα σταθερό όχι στο να αποκτήσει η χώρα σοβαρή αντιπολίτευση».

Τα «πυρά» στο ΣΥΡΙΖΑ

«Καλά ξεμπερδέματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν και ενδεχομένως να έχουν το τέλος που τους αξίζει» σημείωσε  ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επεσήμανε δε πως  «αποκαλύφθηκε ότι ουσιαστικά ήταν ένα συνονθύλευμα το οποίο είχε έναν σκοπό και μόνο: τη νομή της εξουσίας. Και όταν έφυγε η προοπτική της εξουσίας και η χώρα γύρισε σε κανονικότητα, δεν είχαν ουσιαστικά ρόλο ύπαρξης».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα για την πρόσφατη τοποθέτηση του, στην ημερίδα «Ενδυναμώνοντας την Δημοκρατία». Ειδικότερα είπε πως «δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του» και προσέθεσε «έρχεται τώρα και μας κουνάει το δάχτυλο, ο ενορχηστρωτής της Novartis, για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ε, πάει λίγο πολύ».

H δύσκολη εξίσωση  για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Κλειστά κρατάνε τα χαρτιά στο Mέγαρο Μαξίμου για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή ζυγίζονται όλα τα δεδομένα και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις τελικές αποφάσεις, καθώς η σχετική ψηφοφορία πρέπει να έχει γίνει στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου

Μετά τις ευρωεκλογές γαλάζιοι βουλευτές μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή στις ρίζες και έδειξαν πως θα προτιμούσαν μια υποψηφιότητα με κεντροδεξιό προφίλ.  Βέβαια στην κυβέρνηση θα ήθελαν το πρόσωπο που θα προταθεί  να υπερψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρόκειται επομένως  για μια δύσκολη εξίσωση και μένει να φανεί πως τελικά αυτή θα επιλυθεί.