Skip to main content

Π. Χρηστίδης: Αυξήσεις χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, ερήμην των εργαζομένων

EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης

Ο κ. Χρηστίδης σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο αυτές οι αυξήσεις θα βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων της χώρας μας»

Την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, σχολίασε, με δήλωσή του, ο βουλευτής και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Ο κ. Χρηστίδης τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, για ακόμη μια φορά, έκανε τις γνωστές εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027», ενώ σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο αυτές οι αυξήσεις θα βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων της χώρας μας».

Αναλυτικά η δήλωση του Παύλου Χρηστίδη

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, για ακόμη μια φορά, έκανε τις γνωστές εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, με ποιον τρόπο αυτές οι αυξήσεις θα βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων της χώρας μας. Αγοραστική δύναμη που επί της διακυβέρνησης Ν.Δ. βρίσκεται σχεδόν στο ναδίρ της Ε.Ε. αφού ξεπερνάμε (ακόμη…) μόνο εκείνη της Βουλγαρίας…

«Ξέχασε» ο Πρωθυπουργός να εξηγήσει πως και γιατί επί της διακυβέρνησής του έχουν απορρυθμιστεί οι εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα να είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ  ενώ το μερίδιο των κερδών το τρίτο υψηλότερο.

«Ξέχασε» να εξηγήσει πως και γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στις ποιοτικές θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο, όχι μόνο από όλους τους Ευρωπαίους αλλά ακόμη και από τους Ιάπωνες και τους Αμερικανούς.

Και, προφανώς, γίνεται σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλεργία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό τον λόγο αποκλείει κάθε πιθανότητα Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους  κοινωνικούς εταίρους.

Σε αντίθεση με την Οδηγία 2002/2041 – που σε λίγες μέρες θα εισαχθεί προς ενσωμάτωση στο Εθνικό μας Δίκαιο – η οποία συστήνει σε όλες τις χώρες την ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως μηχανισμό στήριξης των μισθών.

Δέσμευση δική μας:   Προσδιορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  και επέκταση – καθολική/υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων Εργασίας. Γιατί αποδεδειγμένα αυτή είναι η διαδικασία που στηρίζει τους εργαζόμενους, την κοινωνία και την οικονομία».