Skip to main content

Τα «όχι» του Σαμαρά, η απάντηση Μητσοτάκη και η επόμενη μέρα

Πώς φτάσαμε στη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Σαμαρά - Μητσοτάκη και τι περιμένουμε στο εξής

Να μην εγκλωβιστούν σε ένα κύκλο εσωστρέφειας αλλά να προτάξουν μια θετική ατζέντα θέλουν στην κυβέρνηση και  ρίχνουν το βάρος στην οικονομία και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι συναντήσεις υπουργών με βουλευτές συνεχίζονται με στόχο την καλύτερη ενημέρωση, προκειμένου να μην υπάρχουν… παράπονα και να λυθούν οι όποιες απορίες για τις επικείμενες ρυθμίσεις.

Ωστόσο γρίφο αποτελεί η στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα ο Αντώνης Σαμαράς σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.

Ελληνοτουρκικά και ΠτΔ στο τραπέζι

Σε πρώτη φάση αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα επιλέξει να κάνει κάποια νέα τοποθέτηση για τα εθνικά θέματα το επόμενο διάστημα, καθώς στις 8 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Παράλληλα ενδιαφέρον έχει το πώς θα κινηθεί ο πρώην πρωθυπουργός στην ψηφοφορία για την  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα έχει γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου (πολλά βέβαια θα κριθούν από το πρόσωπο που θα προταθεί). Θα έχει προηγηθεί  η ψηφοφορία το Δεκέμβριο για τον προϋπολογισμό, που να σημειωθεί πως ουσιαστικά αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πάντως η επιδείνωση των σχέσεων είναι ορατή το τελευταίο διάστημα και αυτό πιστοποιείται και από μια σειρά δημοσίων δηλώσεων. Η αρχή έγινε από «βολές» που εξαπέλυσε από την Κύπρο για τα εθνικά θέματα  ο Αντώνης Σαμαράς που μεταξύ άλλων σημείωσε «τα  “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».

Τα «χαριεντίσματα»

Η αποστροφή αυτή φαίνεται πως πυροδότησε εξελίξεις καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει από τις Βρυξέλλες, κάτι που μέχρι τότε  δεν είχε κάνει. Ειδικότερα χαρακτήρισε σεβαστές τις απόψεις του κυρίου Σαμαρά αλλά σημείωσε με νόημα πως και ο τέως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κύριο Ερντογάν, ενώ  συνέχισε υπενθυμίζοντας πως και τότε γινόντουσαν διερευνητικές επαφές.

Ακολούθησε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου είπε για τον Νίκο Παππά πως  «ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του» (μια αναφορά που έδειχνε στην πρόσφατη συνάντηση του Αντώνη Σαμάρα με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση). Με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά να λένε  πως «είναι προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση… ».  Αλλά σημείωναν  « ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις».

Κληθείς να απαντήσει σε όσα ανέφεραν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης  ανέφερε πως: «πάγια αρχή μας είναι να μη σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ. Πολλώ δε μάλλον να μη σχολιάζουμε κύκλους πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ». Απαντώντας σε ερώτηση για το  αν απειλείται η συνοχή της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και δεν θυμάται άλλη κυβέρνηση κατά τη δεύτερη τετραετία της να έχει μεγαλύτερη συνοχή.

Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι θέματα κυριαρχίας. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης «είναι αυτονόητο ότι η οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία θα αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδος, θα γίνει μόνον υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ότι αυτό συνιστά τη μία και μόνη διαφορά, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι».

Τι προηγήθηκε

Δύο «όχι» σε ψηφοφορίες στη Βουλή έχει πει τον τελευταίο χρόνο ο  Αντώνης Σαμαράς. Η αρχή  έγινε πέρυσι τον Δεκέμβριο όταν είχε καταψηφίσει τροπολογία για τους μετανάστες, ενώ ακολούθησε τον Φεβρουάριο η καταψήφιση του νομοσχεδίου  για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.  Στο ενδιάμεσο έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τα εθνικά θέματα και θεωρείται πιθανόν να υπάρξουν και νέες αναφορές το επόμενο διάστημα.