Skip to main content

Α. Λοβέρδος για μάρτυρες Novartis: Πολιτικές εξελίξεις αν αυτοί οι άνθρωποι μιλήσουν

Ανδρέας Λοβέρδος

Η άρση της προστασίας των μαρτύρων συνιστά «την αρχή του τέλους» στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis,  εκτιμά ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ήταν ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί με βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων στην υπόθεση.

«Η λάμψη της αλήθειας έγινε με στάδια, με φάσεις. Η πρώτη και η πιο σημαντική φάση ήταν να ξεκαθαριστεί η υπόθεση για τους 10 ανθρώπους που συκοφαντήθηκαν. Και η δεύτερη φάση φυσικά ήταν να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ψευδομαρτύρων, των συκοφαντών. Ενώ, η τρίτη είναι οι άνθρωποι αυτοί να μιλήσουν και να πουν ποιος τους έβαλε να πουν αυτά που είπαν», σημείωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο Ανδρ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Πίσω από τις κουκούλες βρίσκεται μία αρχή του κράτους που δεν έκανε καλά τη δουλειά της, διότι δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν την ύψιστη μορφή του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που προστατεύεται. Και στη συνέχεια…Τι να σας πω τώρα; Και τα λάθη ανάγονται στην πολιτική. Φεύγουν από τη δικαστική εξουσία και περνάνε στην εκτελεστική εξουσία. Όλοι θυμάστε τον υπουργό κυρίως και τους υπουργούς, που πήραν απάνω τους αυτή την υπόθεση και λαλούσαν διαρκώς. Όλοι θυμούνται στην Ελλάδα τον πρωθυπουργό με τις αγορεύσεις που έκανε στη Βουλή και έλεγε διάφορα πράγματα υπερασπιζόμενος τους υπουργούς του που είχαν πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες (…). Και φυσικά έτσι ήρθε η ώρα να μάθουμε-αφού η δικαιοσύνη πια έκανε τη δουλειά της-ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έγιναν το όπλο στα χέρια αυτών που ήθελαν να πυροβολήσουν; Και τώρα περιμένουμε να μας πουν συμβουλευόμενοι τους δικηγόρους τι νομίζουν ότι θα κάνουν».

«Δεν θα καθίσουμε να τους κοιτάμε»

Αναφερόμενος στους δύο μάρτυρες και στο εάν αυτοί θα αναφερθούν σε πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην υπουργός ανέφερε: «Δεν θα καθίσουμε να τους κοιτάμε. Θα παρέμβουμε και εμείς με τα πολιτικά και τα νομικά μας επιχειρήματα με ότι αυτό συνεπάγεται» είπε και πρόσθεσε:

«Οι μηνύσεις μας είναι παρούσες. Θα ζητήσω την κατά προτεραιότητα εξέτασή τους, γιατί πρέπει κάποιος εισαγγελέας να τις δει και μετά να τις παραπέμψει στην ανάκριση. Αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Και μην ακούτε τα περί παραγραφής, διότι η παραγραφή έχει ανασταλεί και ως προς τις ποινικές και ως προς τις αστικές τους ευθύνες, από τη στιγμή που έγινε η αρχειοθέτηση τους, λόγω του ότι αυτοί προστατεύονται, οι μάρτυρες».

Όσο για το αν πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος έρευνας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο ειδικό δικαστήριο συμπλήρωσε «Δεν ξέρω. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Τα ειδικά δικαστήρια λειτουργούν με τις τότε διατάξεις περί αποκλειστικής προθεσμίας. Πάντως, δεν νομίζω. Δεν ξέρω αν οι αποσβεστικές προθεσμίες διακόπτονται. Αλλά τώρα που το ξανά σκέφτομαι-μπορεί να ανακόπτονται αλλά η διακοπή της αποκλειστικής προθεσμίας είναι κάτι που αυτή τη στιγμή ως νομικό δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω».

Απαντώντας στην κριτική ότι ο θεσμός της προστασίας των μαρτύρων βάλλεται, υποστήριξε ότι «αντιθέτως εξορθολογίζεται ο θεσμός». Και ότι όσοι λένε το αντίθετο είναι συνήγοροι των ψευδομαρτύρων.