Skip to main content

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης στη Ν»: «Η Ελλάδα είναι ένα οικονομικό θαύμα»

Τρία χρόνια στην Αθήνα, γίναμε μάρτυρες ενός success story - Οι Ελληνοαμερικανοί είμαστε υπερήφανοι

Η Ελλάδα και η οικονομία της είναι μια υπέροχη ιστορία. Και ξέρετε γιατί; Η  Ελλάδα στηρίζεται στους ώμους των ανθρώπων, στους καθημερινούς ανθρώπους»: Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, ανοίγει την καρδιά του στη Ναυτεμπορική.

Τον συναντήσαμε στο περιθώριο του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου της «Ν» στο Ζάππειο. Ηταν άλλωστε αυτός που έκλεισε με τον καλύτερο και ίσως τον πιο συγκινητικό τρόπο το Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, κάνοντας-χωρίς υπερβολή- πολλούς συνέδρους να δακρύσουν με όσα είπε για την πατρίδα. Αλλά και τον τρόπο που μίλησε. Ως ένας Ελληνας της διπλανής πόρτας. «Διορθώνοντας» την προσφώνησή μας, «Κύριε Πρέσβη»:  «Γιώργο, Μιχάλη, Γιώργο με λένε…»

Ο Πρέσβης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις προτάσεις που διατυπώθηκαν αναφορικά με τον στόχο του συνεδρίου: Την παραγωγική Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Την δική του πατρίδα. Αλλά και την εφημερίδα μας.

Διορατική εφημερίδα

-Μιχάλη, η Ναυτεμπορική γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι μια τόσο σημαντική εφημερίδα
για την Ελλάδα. Μου αρέσει πολύ να την διαβάζω. Είναι πολύ, πολύ διορατική. Και το να συμμετέχω στην επέτειο των 100 χρόνων είναι μεγάλη τιμή για μένα. Είδα την ειδική έκδοση που κάνατε  για την οικονομία της Ελλάδας τα τελευταία 100 χρόνια. Είναι μια υπέροχη, ιστορική  έκδοση».

Η συζήτηση με τον κ. Τσούνη  εστιάστηκε φυσικά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στα τρία χρόνια της θητείας του ως Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη ταχύτερη σε ρυθμούς ανάπτυξης, οικονομία στην Ευρώπη σήμερα. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με περίπου τριπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Είχε δύο συνεχόμενα έτη πρωτογενών πλεονασμάτων . Η ανεργία από το 28% υποχώρησε σε μονοψήφιο ποσοστό. Αυτό είναι αυτό που λέμε  επίλυση ενός  δύσκολου προβλήματος. Πρόκειται για μια υπέροχη ιστορία. Και ξέρετε γιατί; Η  Ελλάδα και η οικονομία της στηρίζεται στους ώμους των ανθρώπων, στους καθημερινούς ανθρώπους.

«Ένα οικονομικό θαύμα»

«Θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα σας για την πραγματοποίηση αυτού του οικονομικού φόρουμ, καθώς αφηγήθηκε το ελληνικό οικονομικό θαύμα», λέει στη «Ν» ο Αμερικανός πρέσβης. «Είναι μια μεγάλη πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα και  εμείς οι  Ελληνοαμερικανοί είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Τρία χρόνια στην Αθήνα, γίναμε μάρτυρες σε αυτό το θαύμα της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική κοινωνία των πολιτών ήρθε αντιμέτωπη  με μια κρίση, που θα είχε καταστρέψει κάθε κοινωνία ,σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και τα κατάφερε. Στηριζόμενη και στη δύναμη της οικογένειας . Και στις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν όλοι. Δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε μια μεγάλη κοινωνία αν οι ευκαιρίες που είχα εγώ δεν προσφέρονται  και στους όλους»

Ο Γιώργος Τσούνης δεν ξεχνά άλλωστε τον τόπο καταγωγής του, τη γενέτειρά του, το μικρό χωριό Πλάτανος, στην ορεινή Ναυπακτία. Και είναι υπερήφανος γι` αυτό, άλλωστε το επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία.

Ο «Πλάτανος» και το Αμερικανικό όνειρο

«Είναι σημαντικό  οι άνθρωποι να έχουν ευκαιρίες και επιλογές», λέει ο κ. Τσούνης. «Η μητέρα και ο πατέρας μου ήταν από τον Πλάτανο, ένα φτωχό χωριό που δεν είχε ρεύμα, δεν είχε νερό, δεν είχε δρόμους. Οι γονείς μου πήγαν στην Αμερική και βρήκαν ευκαιρίες. Το αμερικανικό όνειρο. Έτσι μπόρεσα να αποκτήσω μια καλύτερη μόρφωση, να φτιάξω τη δική μου επιχείρηση, να έχω μια ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα μου. Αυτές είναι οι ευκαιρίες που θέλω να έχουν όλοι. Δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε μια μεγάλη κοινωνία αν οι ευκαιρίες που είχα εγώ δεν προσφέρονται σε όλους».

Η θητεία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα ολοκληρώνεται στα τέλη του χρόνου και φυσικά το ερώτημα που θέσαμε είναι για τις Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις  σήμερα: «Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ», τονίζει.

«Το ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο»

Οι αμερικανικές εταιρείες έρχονται στην  Ελλάδα, γιατί η χώρα μας διαθέτει  το πιο σημαντικό πράγμα που είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Και ήδη δραστηριοποιούνται πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.  Η Pfizer, η Chubb, η Google, η Microsoft, για να αναφέρουμε μερικές. Είμαι πολύ, πολύ αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία και είμαι απίστευτα αισιόδοξος για τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας.

Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κάνει επίσης επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες . Κάποιες είναι μάλιστα πολύ σημαντικές. Ο Titan επενδύει σημαντικά εκεί. Η Βιοχάλκο  επενδύει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για ένα εργοστάσιο εκεί. Όταν υπάρχουν οικονομικές ευκαιρίες, όταν υπάρχει ευημερία,
τότε υπάρχει και σταθερότητα. Και όταν υπάρχει σταθερότητα, μιλάμε για ειρήνη. Η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα είναι ισχυρή, επειδή και η οικονομία πάει  καλύτερα.

Η καλύτερη στιγμή στην Ελλάδα

Κύριε Πρέσβη φεύγετε από την Ελλάδα μετά από τρία  χρόνια και  επιστρέφετε στις ΗΠΑ, πιο εξοικειωμένος με την καθημερινότητα των Ελλήνων. Αλήθεια ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή σας κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Αθήνα;

-Αγαπητέ μου Μιχάλη, το καλύτερο ήταν ότι και τα τρία μου παιδιά έμαθαν να μιλούν Ελληνικά, τη γλώσσα μας. Εμαθαν τέλεια Ελληνικά και σίγουρα μιλάνε πολύ καλύτερα από εμένα», λέει ο  Τζορτζ Τσούνης, φανερά συγκινημένος. Μας διαβεβαιώνει μάλιστα ότι ακόμη και μετά το τέλος της θητείας του, θα βρίσκεται πάντα στην Ελλάδα . «Γιατί οι αμερικανικές και οι ελληνικές αξίες είναι ίδιες. Γιατί, η Ελλάδα ενεργεί με αξίες και αρχές και αυτό είναι που κάνει τη χώρα μας ξεχωριστή. Μαζί με τη φιλοξενία και το φιλότιμο. Δυο έννοιες  βαθιά ριζωμένες στο DNA του Έλληνα».

Διαβάστε ακόμη

Τζ. Τσούνης στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής: Ελλάδα και ΗΠΑ να γίνουν φάρος ευκαιριών