Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Ανάγκη για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο

INTIME/Γιάννης Λιάκος

Δηλώσεις μετά το πέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για την υποστήριξη του πληθυσμού και της κυριαρχίας του Λιβάνου

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Λίβανο επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη υποστήριξης του πληθυσμού και της κυριαρχίας του Λιβάνου.

«Είναι αυτονόητο ότι η κρίση στον Λίβανο έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις και μπορεί να έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στον Λίβανο υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ένα καθεστώς απολύτως αίολο. Υπάρχουν άνθρωποι, περισσότερο από ένα εκατομμύριο, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους. Υπάρχει μια συνολική ανθρωπιστική κρίση την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια. Θα συνεχίσει να το πράττει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και μέσω του Συντονιστικού Γραφείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Για τη συνεισφορά της Ελλάδας ανέφερε: «Έχουμε ήδη αποστείλει ένα φορτίο, το οποίο περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικά και άλλα κρίσιμα, πρώτης ανάγκης, υλικά. Θα έχουμε ένα δεύτερο φορτίο, το οποίο θα αποσταλεί άμεσα. Έχουν ήδη δεσμευθεί χρήματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να καταπραϋνθεί ο πόνος των ανθρώπων.

Είμαι σε διαρκή επικοινωνία και με την κυβέρνηση του Λιβάνου, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, έτσι ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να φέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια στον Λίβανο. Είναι όμως σημαντικό και θα ήθελα να το τονίσω, στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι, οφείλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής».