Skip to main content

Κ. Τσουκαλάς στο Naftemporiki TV: Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει μια βολική αντιπολίτευση, είναι γελασμένη

«Δεν παρέχουμε α λα καρτ συναίνεση στην κυβέρνηση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour», με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή για την αντιπυρική περίοδο.

Ερωτηθείς αν είναι το ΠΑΣΟΚ και με «πρωθυπουργική σφραγίδα» η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, καλούμενος να σχολιάσει και την χθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσουκαλάς απάντησε: «Δε νομίζω ότι ο πρωθυπουργός είναι αρμόδιος να χρήσει ποια είναι η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Σύμφωνα με όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης είναι κοινή συνισταμένη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι για την κοινωνία πλέον de facto η αξιωματική αντιπολίτευση και είναι ο πυρήνας της αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα και το κοινωνικό ζητούμενο που είναι η αλλαγή. Αυτό φαίνεται από όλες τις μετρήσεις. Αν δούμε τις πλέον πρόσφατες, θα δούμε ότι πρώτη φορά φαίνεται μια διαφορά η οποία είναι πιο μικρή από δέκα μονάδες. Υπάρχει μια ισχυρή δυσαρέσκεια, περίπου στο 80%, στις πολιτικές της κυβέρνησης. Και το ΠΑΣΟΚ έχει 21% γνώμη ότι ήδη προσφέρει εναλλακτική λύση, αρκετά παραπάνω από το ποσοστό που καταγράφει. Άρα, αυτό δείχνει ότι δυνητικά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει και να προσφέρει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Αυτός είναι ο ρόλος μας και αυτό θέλουμε να κάνουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν παρέχουμε α λα καρτ συναίνεση στην κυβέρνηση»

Σε ερώτηση αν στη Χαριλάου Τρικούπη ερμηνεύουν την κίνηση Μητσοτάκη και ως μια πολιτική πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Άκουσα χθες τον πρωθυπουργό και τον κ. Μαρινάκη να λένε ότι ‘’το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει’’, θέλω να πω πως συναίνεση α λα καρτ δεν πρόκειται να παρέχουμε. Εμείς είμαστε εδώ κι έχουμε δείξει – και μάλιστα για το ΑΣΕΠ – ότι από τις 66 διατάξεις που περιείχε το νομοσχέδιο, τις 36 τις ψηφίσαμε. Διαφωνήσαμε σε πολύ συγκεκριμένες οι οποίες θεωρούμε ότι ευνοούν τον πελατειασμό ή δεν έχουν το σωστό μίγμα αξιοκρατίας και διαφάνειας. Για παράδειγμα, στο κομμάτι της εντοπιότητας, εμείς προφανώς και θέλουμε να μοριοδοτείται η εντοπιότητα, αλλά όταν δίνει 40 μονάδες η εντοπιότητα, ενώ δίνει μόλις 5 μονάδες ένα διδακτορικό, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι ένα ορθό μίγμα που ευνοεί την αξιοκρατία. Δεν μπορεί να υποτιμούμε τα τυπικά προσόντα που κάποιοι έχουν αγωνιστεί για να λάβουν για να μπορούν να έχουν την θέση που τους αναλογεί στην αγορά εργασίας», συμπληρώνοντας ότι «αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει μια βολική αντιπολίτευση ή μια αντιπολίτευση κατά παραγγελία, είναι γελασμένη».

«Εμείς δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Το έχουμε δείξει. Δεν θα λέμε ‘’όχι’’, επειδή λέει ‘’ναι’’ η κυβέρνηση, ούτε θα λέμε ‘’ναι’’, επειδή λέει η κυβέρνηση ‘’όχι’’. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Ο ρόλος μας είναι να ασκήσουμε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, αλλά αυτή θα είναι δομική. Μας χωρίζει και αξιακό και ιδεολογικό χάσμα από κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς.

«Θεσμικό ατόπημα του Μητσοτάκη – Δεν επιλέγει με ποιους θα μιλάει»

Ακόμη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «θεσμικό ατόπημα» του πρωθυπουργού να αποχωρήσει την ώρα της ομιλίας του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επιλέγει με ποιους μιλάει».

Σημείωσε δε: «Θεωρώ ότι κυρίως το έκανε αυτό ο κ. Μητσοτάκης για να στείλει ένα μήνυμα στον κ. Σαμαρά. Δεν θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική τάξη ενδείκνυται για να στέλνει εσωτερικά μηνύματα ο πρωθυπουργός. Και πιο πολύ πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός σε εκείνα που είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μέσω διαρροών είπε για κυβέρνηση η οποία ‘’κάνει υποκλίσεις στον τουρκικό επεκτατισμό’’, για μια κυβέρνηση η οποία έχει ‘’κρυφή ατζέντα’’ στα εθνικά θέματα. Δεν το λέω εγώ, ούτε το υιοθετώ, αλλά περιμένω την κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτά που λέει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης».