Skip to main content

Π. Μαρινάκης για Αντ. Σαμαρά: Δεν σχολιάζουμε κύκλους πρώην πρωθυπουργών – Καμία απειλή για τη συνοχή της κυβέρνησης

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Ο πρωθυπουργός δεν επιλέγει τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος, έστω και υπηρεσιακό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά επιλέγει με ποιους θα συνομιλεί» σημείωσε με φόντο όσα εκτυλίχθηκαν χθες στη Βουλή

«Πάγια αρχή μας είναι να μην σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών της Ν.Δ. πολλώ δε μάλλον κύκλους πρώην πρωθυπουργών» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση κύκλων του Αντώνη Σαμαρά μετά τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για τα «χαριεντίσματα» με τον Νίκο Παππά.

Σε ερώτηση για το αν απειλείται η συνοχή της κυβέρνησης μετά την αντίδραση του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».

«Δεν μπορώ να θυμηθώ κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας να έχει μεγαλύτερη συνοχή από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι βουλευτές μας με τις παρεμβάσεις τους, με τις ερωτήσεις στηρίζουν την κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε δε στην «κινδυνολογία που είχε αναπτυχθεί τις προηγούμενες μέρες για την ενημέρωση των βουλευτών της Κ.Ο. από τον ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη». «Η ενημέρωση αυτή απέδειξε ότι οι φοβίες ήταν εκτός τόπου και χρόνου» σημείωσε.

Στον απόηχο όσων εκτυλίχθηκαν χθες στο κοινοβούλιο, με την αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη την ώρα της ομιλία του Ν. Παππά και την επιστροφή του στην Ολομέλεια για την ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «ο πρωθυπουργός δεν επιλέγει ούτε μπορεί να επιλέξει τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος, έστω και υπηρεσιακό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά επιλέγει με ποιους θα συνομιλεί».

«Πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν θυμάμαι έστω και υπηρεσιακό αρχηγό της αντιπολίτευσης να έχει καταδικαστεί για ένα από τα πιο ειδεχθή αδικήματα κατά των θεσμών αμετάκλητα και ομόφωνα. Αυτό που έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές και τις δικές του και της παράταξης απέναντι σε όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια» επισήμανε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικαστεί σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα, ούτε υπονόησε πρόταση μομφής κατά του κ. Παππά. «Είπε κάτι το οποίο εκφράζει τους πολίτες είτε στήριξαν, είτε όχι τη Ν.Δ., είτε βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και υπέστησαν όλα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός περιμένει τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ για να συνομιλήσει όπως και στο παρελθόν, παρά τους τόνους λάσπης εναντίον του και εναντίον της οικογένειάς του. Περιμένουμε τις αποφάσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ για να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος», πρόσθεσε.

Για τη συναίνεση που ζητάει η κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ και για το αν αφορά και την προεδρική εκλογή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι νωρίς να απαντήσει. «Ούτε γνωρίζω, ούτε είναι σωστό θεσμικά να ανοίξουμε τέτοια συζήτηση. Θα ανοίξει στην ώρα της», δήλωσε. Παράλληλα ανέφερε ως παράδειγμα για συναίνεση το νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών που καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική αλλά όταν κάτι είναι σωστό να το στηρίζει.

«Αν διαφωνεί σε κάτι, να πει ποιο είναι το καλύτερο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει τέτοια αντιπολίτευση από κανένα κόμμα. Το πρώτο δείγμα του κ. Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του ήταν αντίστοιχο με την περίοδο πριν την επανεκλογή του», συμπλήρωσε. Αναφορικά με το αν θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως «αναμένουμε επικοινωνία για να προσδιοριστεί χρονικά».

Σε ερώτηση αν η Ν.Δ. ψήφισε μέσω του ΕΛΚ μαζί με την ακροδεξιά στο Ευρωκοινοβούλιο για τον φράχτη στον Έβρο, απάντησε πως ο φράχτης προχωράει και η προστασία των συνόρων είναι βασική πτυχή της πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. «Εφόσον κάποιος συμφωνεί με κάτι που εσύ υπερασπίζεσαι χρόνια, δεν σημαίνει ότι και εσύ είσαι ένας από αυτούς», σημείωσε.

Για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με την υπόθεση της διαρροής ηλεκτρονικών διευθύνσεων, ανέφερε ότι επιβεβαίωσε πως η Ν.Δ. δεν έχει σχέση και αυτός που ευθύνεται έδρασε ατομικά και όχι στο όνομα ή υπό τον συντονισμό του κυβερνώντος κόμματος. «Τα περισσότερα από αυτά που ζητάει η Αρχή από τη Ν.Δ., είναι ουτοπικά. Δεν μπορεί η Ν.Δ. να ξέρει που στέλνει ατομικά ένα στέλεχος κάποιο μήνυμα. Το θεωρώ παράλογο και για αυτό θεωρώ ότι η ΝΔ θα προσφύγει κατά αυτού του σκέλους της απόφασης», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr