Η στρατηγική με την οποία θα πορευτεί μέχρι τις επόμενες κάλπες η κυβέρνηση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ ξεδιπλώνεται σταδιακά. Μία εικόνα έδωσε το απόγευμα τςη Τετάρτης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια συζήτησης για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όπου δόθηκε η δυνατότητα να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αποχωρήσει από την Ολομέλεια όταν τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Μάλιστα ξεκινώντας την δευτερολογία του σημείωσε «δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο» και επεσήμανε πως «ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του». Οπως σχολιάστηκε σε… πηγαδάκια στη Βουλή η αναφορά αυτή είχε ενδιαφέρον και για έναν ακόμα λόγο, καθώς πριν από περίπου δέκα ημέρες ο Αν. Σαμάρας είχε συνομιλία με τον κ. Παππά σε εκδήλωση. Σημειωτέον ότι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απάντησαν στις αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός έκανε και μια σύντομη αναφορά γενικότερα στα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «έχουμε να κάνουμε με έναν «αρχηγό» αντιπολίτευσης ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί: του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Πολάκη, του κ. Γκλέτσου;». Και δίνοντας μια εικόνα της στάσης που θα τηρήσει είπε πως όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρει αρχηγό και έναν στοιχειώδη βηματισμό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά θεσμική, πολιτική αντιπαράθεση».
Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση παρακολουθούν τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά και την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και ήδη έγιναν οι πρώτες αιχμηρές αναφορές για την στάση της Χαριλάου Τρικούπη σε κρίσιμα θέματα. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο εξαπολύουν βέλη στο ΠΑΣΟΚ πως δεν στηρίζει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και ανάλογη κριτική υπήρξε χθες και από τον πρωθυπουργό στη Βουλή
«Ουσιαστικά τίποτε δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας» είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και επεσήμανε «σαν να κάνατε ως ΠΑΣΟΚ μία στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξατε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόσασταν πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη εσωτερική διαδικασία». Έθεσε δε το δίλημμα προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη αν θα επιλέξει ένα στείρο «όχι σε όλα» η θα προσπαθήσει να χτίσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε μια σειρά δημοσκοπήσεων το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην δεύτερη θέση αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί η πολιτική πίεση που θα ασκούν οι «γαλάζιοι». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως επανειλημμένα έχουν υπάρξει πυρά από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Χαριλάου Τρικούπη με αιχμηρές αναφορές σε ένα «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
Από την κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα σε ένα κοινό αναποφάσιστων και στόχος είναι να τονιστεί πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καταθέτουν εναλλακτική πρόταση αλλά μοιράζουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Στο πλαίσιο αυτό τα κατηγορούν πως υιοθετούν μια λογική του «όχι» αντί να βρουν λύσεις σε κοινά προβλήματα. Υπάρχουν ακόμα γαλάζια βέλη προς την αντιπολίτευση πως υιοθετεί μια ρητορική λεφτόδεντρων αντί να καταθέτει κοστολογημένες προτάσεις.
Οι επόμενες κινήσεις στη Βουλή
Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» με μια τροπολογία είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του στη Βουλή. Παράλληλα σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το 2019 την διάταξη που αποσύνδεε την χρηματοδότηση των κομμάτων από την εκλογική διαδικασία και απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ είπε «έρχεστε τώρα να διορθώσετε αυτό το οποίο εσείς ψηφίσατε. Καλώς το κάνετε, αλλά δώστε μας λίγο χρόνο να επανέλθουμε με τη νομοθετική πρωτοβουλία, με μία τροπολογία που θα είναι πολύ κοντά σε αυτό το οποίο εσείς έχετε εισηγηθεί»
Αναφερόμενος στην θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι ο κ.Σωτηρόπουλος. Μάλιστα είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής η πρόταση αυτή να έρθει σε ψηφοφορία εντός της εβδομάδας στην Επιτροπή Θεσμών. «Θα δούμε πώς αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση. Δεν θέλω να προκαταλάβω την απόφασή σας, ελπίζω να είναι θετική» είπε, απευθυνόμενος στον Ν. Ανδρουλάκη.