Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για Ν. Παππά: Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν καταδικασμένο πολιτικό

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει βηματισμό και αρχηγό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ»

Σε συγκρουσιακό κλίμα και ανταλλαγή αιχμών πραγματοποιήθηκε η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές στην Βουλή.

Κορυφαία στιγμή της αντιπαράθεσης, ήταν όταν ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας, την στιγμή που ο Νίκος Παππάς, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέβηκε στο βήμα.

«Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την ομιλία του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να ειμαι απολύτως σαφής Δεν αναγνωρίζω ως αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος με ψήφους 13 – 0 από το Ειδικό Δικαστήριο», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του, σημειώνοντας – με το βλέμμα στον Αντώνη Σαμαρά – «Δεν θα συνομιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ. Αυτό επιβάλλει ο κοινοβουλευτικός σεβασμός. Προστατεύω το Πολίτευμα με αυτή μου τη στάση».

Η αναφορά του πρωθυπουργού, περί «χαριεντίσματος» είχε να κάνει με την συνάντηση Παππά – Σαμαρά σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, και την θερμή συζήτηση μεταξύ τους, αν και στο παρελθόν οι δυο τους είχαν συγκρουστεί σφοδρά.

«Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει βηματισμό και αρχηγό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά πολιτική αντιπαράθεση και μην απορήσετε, γιατί αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό, της ΚΟ και του κόμματος, με την προϋπόθεση ότι τα δύο πρόσωπα αυτά θα συμπίπτουν στην ιδιότητά τους» σημείωσε.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Και αυτό συνιστά κοινοβουλευτισμό. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου την στάση. Έχουμε να κάνουμε με αρχηγό αντιπολίτευσης μεταβατικό και κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί. Του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Γκλέτσου;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ν. Παππας: Ξέραμε ότι θα εργαλειοποιήσει την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου

Απαντώντας ο Νίκος Παππάς τον κατηγόρησε για ανάμειξη στα εσωτερικά άλλου κόμματος και για ασέβεια στην κοινοβουλευτική τάξη.

Συγκεκριμένα είπε ο κ. Παππάς: «Θέλω να του πω ότι δεν είναι απαραίτητο να με συμπαθεί. Περιμέναμε και ξέραμε ότι την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου ότι θα την εργαλειοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης δεν περιμέναμε αυτό το θεσμικό ατόπημα. Τα περί χαριεντισμού δεν τα σχολιάζω γιατί δεν απευθυνόταν σε εμένα (εννοούσε ότι απευθυνόταν στον Αντώνη Σαμαρά).

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει και ο ίδιος ιστορικό ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα θέλει να επιλέγει και ποιος θα ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί. Όλα όσα λέει εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του. Αποδεικνύεται ότι είναι ασεβής προς τον κανονισμό, δειλός γιατί δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός».

Κλείνοντας είπε ότι «Είναι στίγμα για την παράταξη της οποίας ηγείται η σημερινή του στάση. Τον καλώ να σέβεται την κοινοβουλευτική τάξη».

Ανδρουλάκης: «Δείχνετε αλαζονεία που θα την πληρώσετε»

« Εσείς δεν θέλετε συναίνεση αλλά συνεχή στήριξη των ισχυρών που εξυπηρετείτε», ανέφερε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ν. Ανδρουλάκης, κατά την δευτερολογία του.

Ο κ. Ανδρουλάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν δέχθηκε η κυβέρνηση την τροπολογία που κατέθεσε για τη διακοπή της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών», μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως υποτιμά όλα τα κόμματα δείχνοντας αλαζονεία την οποία «θα την πληρώσετε», όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε ανεβάζοντας τους τόνους.