Skip to main content

Live – Βουλή: Ευρύτερη αντιπαράθεση στη συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τη στήριξη των πληγέντων

Με…. ισχυρές  τάσεις να εξελιχθεί σε εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ενώ η σχεδόν επιδεικτική αποχώρηση του πρωθυπουργού την ώρα που ξεκίνησε την ομιλία του ο Νίκος Παππάς και η επιστροφή του στα έδρανα για την ομιλία Ανδρουλάκη χρωμάτισε περαιτέρω την κοινοβουλευτική κόντρα.

Για την πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που διεξήχθη σσε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή.

«Βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4-5 νωρίτερα από άλλες χρονιές. Είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα 6μηνο, δασικές πυρκαγιές και τον Σεπτέμβριο», επισήμανε, απευθύνοντας ένα «μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη που κατέβαλαν και φέτος τιτάνια προσπάθεια».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, φέτος σημειώθηκαν 9.101 πυρκαγιές, έναντι 7.163 πέρυσι.

Οι καμένες εκτάσεις το 2023 ανήλθαν σε 1.754.000 στρέμματα, μειώθηκαν σε 440.000 στρέμματα φέτος, την ώρα που ο μέσος όρος της τελευταίας 20ετίας ήταν κάτι παραπάνω από 500.000 καμένα στρέμματα, «δηλαδή ήμασταν κάτω από τον μέσο όρο της 20ετίας», σημείωσε.

Φέτος, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν λιγότερα σε μέσο όρο και τα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, 48 έναντι 58 της 20ετίας. «Φέτος είχαμε πολύ λιγότερα καμένα δάση. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

N. Παππάς: Πώς έφτασε η φωτιά στον αστικό ιστό;

«Πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή.

«Όλα πήγαν καλά απ’ ό,τι καταλάβαμε, όλα καλά καμωμένα τα είχε ο κ. Μητσοτάκης, πώς έφτασε η πυρκαγιά στον αστικό ιστό δε μας εξήγησε», σημείωσε ο κ. Παππάς αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική τον Αύγουστο, ενώ δήλωσε πως «η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή δεν είναι μια χάρη προς την αντιπροσωπεία, αλλά βρίσκεται στον πυρήνα των καθηκόντων του».

«Κάτι πρέπει να γίνει για να μην σταματούν οι πυρκαγιές στην θάλασσα ή τον αστικό ιστό» ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο «από το 2019 έχουν καεί τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα, που πρόκειται για αριθμό ρεκόρ και από το 2021, 600 χιλιάδες στρέμματα στην Αττική».

Και συνέχισε: «ποια προετοιμασία είχατε κάνει: όταν οι φωτιές σβήνουν στη θάλασσα και στον οικιστικό ιστό, όταν στην Πυροσβεστική παραμένουν 3.500 οργανικά κενά, όταν 2.000 από τα 3.500 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών».