Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ινστιτούτου του με θέμα: «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Με αφορμή την αναφορά της πρώην υπουργού, Λούκας Κατσέλη, για ανάγκη συνεργασία των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ένα σημαντικό βήμα θα ήταν η συνεργασία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».
Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της πορείας της οικονομίας, λέγοντας ότι ««εάν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε», ασκώντας κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
«Μία οικονομία που στηρίζεται πρωτίστως στην κατανάλωση και σε κλάδους με πεπερασμένη δυναμική, φαίνεται να πλησιάζει στα όρια της. Χωρίς έμφαση σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, αναπαράγοντας το οικονομικό υπόδειγμα προηγούμενων δεκαετιών και, μαζί με αυτό, και τις παθογένειες του, όπως αποτυπώνονται στο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών, δεν θα αργήσει να οδηγηθεί σε επιβράδυνση».
Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός ανάφερε ότι η ελληνική οικονομία «στερείται σοβαρών άμεσων ξένων επενδύσεων και δημιουργεί πλούτο, τροφοδοτώντας την ιδιωτική κατανάλωση, κυρίως μέσω της αύξησης των τιμών της ακίνητης περιουσίας και του τουρισμού», με αποτέλεσμα να οδηγείται «σε νέα αδιέξοδα».
«Αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια είναι μια διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς στους λίγους», ανάφερε, ενώ συμπλήρωσε ότι «από εδώ προκύπτει και το παράδοξο ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ευημερούν οι αριθμοί, αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι».
«Στην προηγούμενη εκδήλωση του Ινστιτούτου είχα πει να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε την αφαίρεση και την διαίρεση. Τους μήνες που πέρασαν, συνέβη το αντίθετο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ίσως και να μην αρκεί πια η πρόσθεση», υπογράμμισε. «Σε κάθε περίπτωση απαιτείται μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και που θα αποτυπώνεται και στους πολιτικούς συσχετισμούς. Η ανισορροπία του πολιτικού συστήματος αν δεν αποκατασταθεί από την αριστερά, θα αποκατασταθεί από την ακροδεξιά», όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο μοντέλο του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, λέγοντας ότι «η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου δεν ήταν συγκόλληση από τα πάνω, αλλά μάχες από τα κάτω».