Χωρίς υπέρμετρες προσδοκίες αλλά με διάθεση να γίνουν βήματα προόδου στον ελληνοτουρκικό διάλογο στην Αθήνα ετοιμάζονται για την συνάντηση που θα έχουν στις 8 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογος του Χακάν Φιντάν.
Στόχος είναι η συζήτηση να περάσει σε μια πιο βαριά ατζέντα, ωστόσο παράλληλα έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας και τονίζεται πως δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας.
Από την Αθήνα θέλουν να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Θετικά μάλιστα αποτιμάται η συνεργασία σε κρίσιμους τομείς όπως το μεταναστευτικό, ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία όπου λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει ο κίνδυνος για αύξηση των ροών.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». Προσέθεσε δε πως «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Ουσιαστικά στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα διερευνηθεί η δυνατότητα να προχωρήσει η συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα βασικά σενάρια στο τραπέζι:
- Πρώτον αν μέχρι τον Ιανουάριο υπάρξει σύμπτωση σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες αναμένεται να δώσουν ειδική εντολή κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις.
- Δεύτερον σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των μερών για το πλαίσιο, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και αυτό που θα επιδιωχθεί στη συνέχεια είναι να μην επιβαρυνθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα γίνει προσπάθεια να συντηρηθεί το καλό κλίμα και να διατηρηθούν τα « ήρεμα νερά», με συνέχιση του διαλόγου επί της θετικής ατζέντας. Δηλαδή για θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, όπως η συνεργασία στην οικονομία, στον τουρισμό, στην πολιτική προστασία κ.α.
Τι λέει η κυβέρνηση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο
«Διάλογος δεν σημαίνει ούτε υποχώρηση, ούτε αφέλεια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ουσιαστικά η Αθήνα έχει καταστεί σαφές πως δεν σκοπεύει να ανοίξει την βεντάλια των θεμάτων που θα συζητηθούν. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν συζητάμε οτιδήποτε άλλο, πέραν της μοναδικής διαφοράς μας με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας».
Ερωτηματικό η στάση της Άγκυρας
Το ερώτημα τώρα είναι αν η τουρκική πλευρά θα δείξει διάθεση συνεννόησης ή θα επιχειρήσει να ανοίξει την βεντάλια των θεμάτων (επαναφέροντας την ρητορική της για την αποστρατικοποίηση των νησιών, την Γαλάζια Πατρίδα κ.α.). Άλλωστε η Άγκυρα στέλνει διπλά μηνύματα καθώς από τη μία πλευρά δηλώνει πως θέλει να διατηρηθεί το καλό κλίμα και από την άλλη δείχνει πως δεν ξεχνά το αναθεωρητικό της αφήγημα. Και μένει να φανεί τι ακριβώς εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν πρόσφατα μίλησε για διάλογο με «ολιστική προσέγγιση».
Η συνάντηση Γεραπετρίτη με τους βουλευτές
Ο Γ. Γεραπετρίτης είχε το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση με βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Στο ραντεβού επρόκειτο να συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει του ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδα και Τουρκίας.