Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει την κατάρρευση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Επίκαιρη ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς τον υπουργό Υγείας

Την «κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» κατήγγειλε με επίκαιρη ερώτησή της προς τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «επιβάρυνση των πολιτών με νέα κόστη, απειλή της υγειονομικής φτώχειας και πολιτικές ιδιωτικοποίησης της Υγείας από την κυβέρνηση».

Χαρακτηριστικά, τονίζεται στην επερώτηση:

  • Από το 2021 το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά περίπου 7.500 άτομα.
  • Οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανέρχονται μόλις στο 5,5% του ΑΕΠ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 2 μονάδες πάνω.
  • Ενώ ο μέσος όρος ΜΕΘ στην ΕΕ είναι 12 κλίνες για 100.000 κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 6 κλίνες. Ο αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ μειώνεται λόγω έλλειψης εντατικολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών.
  • Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει εγκαταλειφθεί: έως τον Ιούλιο του 2019 λειτουργούσαν 237 ΤΟΜΥ και 5 χρόνια μετά έχουν προστεθεί μόνο 10 νέες ΤΟΜΥ.
  • Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα εντός ΕΕ σε ποσοστό ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού της, με ποσοστό 17% στην Ελλάδα, ενώ στην ΕΕ είναι μόλις 3,3% ο μέσος όρος.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βασικός πυλώνας του κράτους πρόνοιας και δικαίου, που εξασφαλίζει τη βελτίωση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της πληθυσμιακής υγείας, βρίσκεται με τη σημερινή κυβέρνηση σε κατάρρευση και περαιτέρω απαξίωση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που σκοπό έχει να ιδιωτικοποιήσει όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά οδηγώντας, με μαθηματική ακρίβεια, σε αύξηση της άμεσης και έμμεσης ιδιωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, και σε υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Τονίζουν ακόμα, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άσκησε πολιτική ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, με δωρεάν πρόσβαση 2.500.000 ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ και στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τη διαγραφή των χρεών τους, ύψους 28.000.000 ευρώ, κατάργηση του 5ευρου για είσοδο στα νοσοκομεία, έξοδο των εργολάβων από τις δομές υγείας, ίδρυση 247 ΤΟΜΥ, στήριξη του προσωπικού, καθώς και μείωση των χρεών».