Skip to main content

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Πιο κοντά το Μαξίμου στην απόφαση για το πρόσωπο – Ποια ονόματα ακούγονται

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI Στιγμιότυπο από Τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων νέων Πρέσβεων στο Προεδρικό Μέγαρο

Φουντώνουν τα σενάρια και η ονοματολογία

Όλο και πιο κοντά έρχεται η ώρα των αποφάσεων στο Μαξίμου για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τα σενάρια να έχουν φουντώσει.

Να σημειωθεί εδώ πως η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου αλλά δεδομένο είναι πως μία τόσο κρίσιμη απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί στο …παρά πέντε. Από την κυβέρνηση επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και θέλουν να μεταθέσουν για λίγο αργότερα την σχετική συζήτηση, ωστόσο  η ονοματολογία δεν λέει να κοπάσει.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε  πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Προσέθεσε μάλιστα «θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά»

Το μεγάλο βέβαια ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση με το πρόσωπο που θα επιλέξει:

  • Θα  στοχεύει στην εξασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης στη Βουλή (για παράδειγμα με μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από ένα ή και περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης)  ή
  • Θα δώσει προτεραιότητα στη «γαλάζια» συσπείρωση, με μια υποψηφιότητα που θα «μιλά» πρωτίστως στους βουλευτές του κόμματος.

Υπενθυμίζεται  εδώ πως πριν από τις ευρωεκλογές το βασικό σενάριο προέβλεπε την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ωστόσο  μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου υπήρξαν βουλευτές της Ν.Δ, που ζήτησαν επιστροφή στις .. ρίζες και τοποθετήθηκαν υπέρ της επιλογής ενός προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας που να προέρχεται από την κεντροδεξιά.

Έως και 5 ψηφοφορίες

Να σημειωθεί εδώ πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπονται έως και πέντε ψηφοφορίες και μάλιστα στην τελευταία εξ’ αυτών αρκεί σχετική πλειοψηφία. Βέβαια στο Μαξίμου είναι δεδομένο πως δεν θέλουν να υπάρξουν βουλευτές της Ν.Δ. που δεν θα πουν «ναι»  την πρόταση του κόμματος. Παράλληλα όμως στόχος είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί να «μιλά» και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση που έρχεται και σε μια συγκυρία,  όπου στο  στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αναζητούν αντίδοτο στην εσωστρέφεια . Μετά την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από τα γενέθλια του κόμματος, τα παράπονα βουλευτών για μια σειρά θεμάτων και τις ερωτήσεις που καταθέτουν «γαλάζιοι» σε υπουργούς από την κυβέρνηση επιδιώκουν φυγή προς τα εμπρός.

Σεναριολογία και ονοματολογία

Χωρίς τέλος είναι η ονοματολογία για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ένα όνομα που ακούγεται είναι αυτό Κωνσταντίνου Τασούλα. Πρόκειται για μια πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας (εκλέγεται βουλευτής από το 2000), ενώ το 2019 και στη συνέχεια το 2023 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή έχουν κλείσει τα σενάρια για τον Νίκο Δένδια,  καθώς όπως διευκρίνισε ο ίδιος «η χώρα έχει Πρόεδρο όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει και ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι με αφορά αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις μου».

Στα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει περιλαμβάνεται το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου, που υπενθυμίζεται πως ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 2012 και αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση την περίοδο 2019- 2023.

Επίσης ένα όνομα που έχει ακουστεί είναι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012 -2014

Βέβαια τίποτα δεν έχει κλειδώσει οριστικά και η σεναριολογία αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ ακούγονται και ένα με δύο ονόματα γυναικών.

Πάντως δεν  αποκλείεται τελικά να επιλεγεί κάποιο πρόσωπο έκπληξη, που θα έχει  τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση.