Skip to main content

Χ. Τριαντόπουλος: Προχωρά η διαδικασία αποκατάστασης των σεισμόπληκτων λαϊκών κατοικιών του Ληξουρίου

EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Ο κ. Τριαντόπουλος επισκέφθηκε σημεία της πόλης όπου προχωρούν έργα αποκατάστασης, μετά από προγενέστερες φυσικές καταστροφές

Την Κεφαλονιά επισκέφθηκε το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ).

Συγκεκριμένα, προχθές, Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός μετέβη στο Ληξούρι, όπου με τον δήμαρχο Γιώργο Κατσίβελη και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, επισκέφθηκαν σημεία της πόλης όπου προχωρούν έργα αποκατάστασης, μετά από προγενέστερες φυσικές καταστροφές, μέσα από έκτακτη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο των εισηγήσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το χώρο των ακατάλληλων προς χρήση λαϊκών κατοικιών του Ληξουρίου μετά το σεισμό του 2014, την αποκατάσταση των οποίων είχε αναλάβει το κράτος και δη η ΓΔΑΕΦΚ, ενώ ακολούθησε ανοικτή συνάντηση με πολίτες και κατοίκους των λαϊκών κατοικιών. Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνάντησης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της μελέτης για την αποκατάσταση των κατοικιών που είχαν χαρακτηριστεί ως προσωρινά ακατάλληλες («κίτρινες»). Η παρουσίαση έγινε από στελέχη της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ), σε συνέχεια της ανάληψης εκπόνησης της εν λόγω μελέτης προ καιρού, – μετά από σημαντική περίοδο αδράνειας κατά την πενταετία που ακολούθησε το σεισμό του 2014 που έπληξε το Ληξούρι, όπως αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, στην παρουσίαση συμμετείχαν και στελέχη της ΓΔΑΕΦΚ, που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση των κατοικιών, περιγράφοντας στους ενδιαφερόμενους την αναγκαιότητα συμφωνίας και συναίνεσης όλων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία από τη φάση της μελέτης στη φάση της υλοποίησης του έργου, ενώ ανέφεραν και τα βήματα που θα δρομολογηθούν για την αποκατάσταση των κατοικιών που θα πρέπει να ανακατασκευαστούν («κόκκινες») σε συνέχεια της δρομολόγησης της αποκατάστασης των χαρακτηρισμένων ως «κίτρινων» λαϊκών κατοικιών του Ληξουρίου.

Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως η χορήγηση της επιδότησης ενοικίου για τους δικαιούχους των λαϊκών κατοικιών του Ληξουρίου έχει επεκταθεί έως το 2027, χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρος διαδικασία ετήσιας επέκτασης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σημειώνοντας πως ο στόχος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι οι δικαιούχοι να λάβουν το συντομότερο δυνατόν τις νέες τους κατοικίες. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επισημαίνει το υπουργείο, προϋπόθεση είναι να συνηγορήσουν όλοι οι δικαιούχοι, με τους κατοίκους να ξεκινούν -στο πλαίσιο της ανοικτής συνάντησης- να υπογράφουν ήδη τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις ώστε να συμφωνήσουν όλοι και να προχωρήσει η διαδικασία που ήταν σε εκκρεμότητα ως τώρα.

«Εργαζόμαστε εντατικά με τους τοπικούς παράγοντες και με τις υπηρεσίες, σε ένα πλαίσιο ειλικρινούς επικοινωνίας με τους δικαιούχους, ώστε να αποκαταστήσουμε τις κατοικίες στους προ δεκαετίας σεισμόπληκτους πολίτες των λαϊκών κατοικιών του Ληξουρίου. Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των ετών που ακολούθησαν τον σεισμό του 2014 και, δυστυχώς, δεν προχώρησαν τα πράγματα όπως έπρεπε. Πλέον, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση του ενός μέρους των κατοικιών, των “κίτρινων” κατοικιών, ενώ δρομολογείται και η μελέτη για το δεύτερο μέρος – τις “κόκκινες” κατοικίες. Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη μελέτη στους κατοίκους και να ζητήσουμε τη συναίνεσή τους, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τον Δήμο Ληξουρίου. Και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί ώστε το κράτος να ανταποκριθεί σε μία εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Χθες, ο υφυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρη Κουρή, τον δήμαρχο Αργοστολίου, Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον δήμαρχο Σάμης, Παναγή Δρακουλόγκωνα, στις έδρες τους σε Αργοστόλι και Σάμη. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης που εδράζονται σε έκτακτη χρηματοδότηση μετά από προηγούμενες φυσικές καταστροφές που έπληξαν το νησί της Κεφαλονιάς, ενώ αναλύθηκαν και μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα των περιοχών επί των οποίων θα αναπτυχθεί συνεργασία την επόμενη περίοδο.

Πηγή: ΑΜΠΕ