Skip to main content

Τα εκ δεξιών βέλη στην κυβέρνηση: Ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και οι «πατριώτες της φακής»

EUROPEAN UNION

Το Μαξίμου θα απαντά άμεσα σε όσους υιοθετούν μια ρητορική περί «εθνικών υποχωρήσεων» - Αλλά η γκρίνια στο εσωτερικό έχει ενταθεί - Την Τρίτη ραντεβού Γεραπετρίτη με βουλευτές

Να σηκώσει το «γάντι» και να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από τα δεξιά για τα εθνικά θέματα αλλά και το μεταναστευτικό  είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση.

Η αιχμηρή αναφορά του πρωθυπουργού σε «πατριώτες της φακής» έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως το Μαξίμου θα απαντά άμεσα σε όσους υιοθετούν μια ρητορική περί «εθνικών υποχωρήσεων».

Το γεγονός πως συζητάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει πως συμφωνούμε είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση, ενώ υπογραμμίζεται εμφατικά πως δεν μπαίνουν στο τραπέζι θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στους «υπερπατριώτες» και να σημειώνει πως η χώρα έχει πληρώσει ακριβά στην ιστορία της την ακραία ρητορική που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θέλουν να αξιοποιήσουν το timing για να απευθυνθούν σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Είναι ενδεικτικό πως τα κόμματα αυτά προτάσσουν  μια ατζέντα που αφορά το μεταναστευτικό (σε μια εποχή που έχει ανοίξει η συζήτηση στην Ε.Ε. για ένα αυστηρότερο πλαίσιο) και εστιάζουν στα εθνικά θέματα (λίγο  πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στις 8 Νοεμβρίου).

Οι νέες φουρτούνες στο Αιγαίο, τα νομοσχέδια της νύχτας και οι βουλευτές που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια»

Από το Μαξίμου έχουν αποφασίσει να απαντάνε άμεσα στα εκ δεξιών βέλη, προβάλλοντας όσα έχουνε γίνει τα τελευταία χρόνια για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την ενίσχυση του ρόλου της στη γεωπολιτική σκακιέρα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επεσήμανε «πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με την βούλα, με τον νόμο;». Συνέχισε σε ανάλογο ύφος επισημαίνοντας «που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Μπελαρά, τα Ραφάλ, όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;».

Από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του αναφέρθηκε «σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες» και καυστικά επεσήμανε  «υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια». Όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο από την κυβέρνηση θέλουν να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας,  ωστόσο ταυτόχρονα έχουν μπει με σαφήνεια και οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

Η  Ελλάδα θα εξακολουθήσει  να συνομιλεί με την Τουρκία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα επεσήμανε πως «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο»

Τι λέει η κυβέρνηση για τον Σαμαρά

Οι «βολές» που εξαπέλυσε από την Κύπρο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τα εθνικά θέματα  πυροδότησαν συζητήσεις. «Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες» ήταν μία από τις αιχμηρές  αναφορές του πρώην πρωθυπουργού.

Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σεβαστές τις απόψεις του κύριου Σαμαρά, κάνοντας διάκριση μεταξύ των απόψεων του πρώην πρωθυπουργού και των υπολοίπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Υπενθύμισε  βέβαια πως  ο τέως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κύριο Ερντογάν, ενώ  συνέχισε λέγοντας πως και τότε γίνονταν διερευνητικές επαφές.

Έρχεται  «ραντεβού» Γεραπετρίτη με βουλευτές

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να έχει συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που συμμετέχουν στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που υπουργοί της κυβέρνησης πραγματοποιούν τετ α τετ με «γαλάζιους» βουλευτές , που συμμετέχουν στις αντίστοιχες επιτροπές. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Αδ. Γεωργιάδης  είχε την ευκαιρία να τα πει σε χαλαρή έξοδο  με βουλευτές της Ν.Δ. από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και ο  Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με βουλευτές του  κυβερνώντος κόμματος από την  επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σε ταβέρνα του Παγκρατίου.  Ωστόσο αυτή τη φορά η συνάντηση θα γίνει στη Βουλή καθώς αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και επομένως δεν προσφέρεται για μια πιο χαλαρή συζήτηση.