Το φάντασμα μίας νέας διάσπασης πριν από το Συνέδριο στις 8-10 Νοεμβρίου πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου, καθώς η ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη κάνει διαχείριση απειλής σε σχέση με τις βουλευτικές έδρες.
Τον χωρό άνοιξε η Γιώτα Πούλου, η οποία μετά την παραίτησή της από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να παραιτηθεί και από τα άλλα αξιώματα που κατέχει. Η συνέχεια ήλθε χθες από τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι «αν δεν είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης, κάποιοι από εμάς θα φύγουμε» και χαρακτήρισε πρόφαση τα περί «φράξιας» που καταλογίζουν οι αντίπαλοι στον Στέφανο Κασσελάκη με αφορμή την ιστοσελίδα του.
Ποιοι είναι στο πλευρό Κασσελάκη
Καθαρά στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη έχουν ταχθεί ακόμη η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, η Ραλλία Χρηστίδου, η Έλενα Ακρίτα, o Γιώργος Γαβρήλος, η Νίνα Κασσιμάτη, ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ράνια Θρασκιά και η Κυριακή Μάλαμα. Συνολικά είναι 12 βουλευτές χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι εφόσον μειωθεί κατά πέντε έδρες η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, με ό,τι συνεπάγεται για την κοινοβουλευτική του παρουσία και τα προνόμια της θέσης. Πάντως στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία δεν ετέθη θέμα αναβολής του Συνεδρίου, ούτε διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη παρότι κάποια στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Ραγκούσης είπαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αμυνθεί από τις επιθέσεις του».
Συνεχή πυρά
Στελέχη της πλειοψηφίας, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, καθημερινά «πυροβολούν» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, επιμένοντας ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό του δεν μπορεί να αλλάξει. Εκτιμούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κινείται με «σχέδιο να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι ψηφοφόρων αποχωρώντας».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι «η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας είναι μια επιλογή ρήξης του Στέφανου Κασσελάκη με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκει την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του κόμματος που δεν θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως ισχυρό ανταγωνιστή». Στο άλλο άκρο ο Πάνος Ρήγας υποστήριξε: «Όποιος θέλει μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα στο συνέδριο. Το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει για τα πάντα. Το συνέδριο μπορεί να κάνει τα πάντα. Ό,τι θέλει. Έχει απόλυτη κυριαρχία». Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ακόμη: «Κάναμε προσπάθεια στην Πολιτική Γραμματεία ώστε η εσωστρέφεια του κόμματος να μη συνεχιστεί και να προχωρήσουμε ομαλά στις διαδικασίες του Συνεδρίου. Ο διχασμός είναι μεγάλος. Δεν χρειάζεται η Π.Γ. να πυροδοτεί τα προβλήματα. Το Συνέδριο θα τα λύσει όλα». Σημειώνεται ότι ο Πάνος Ρήγας, ο Νίκος Σκορίνης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου είναι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που είχαν ταχθεί και κατά του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα της διαδοχής και απείχαν από τη συνεδρίαση του Σαββάτου. Αποστάσεις και από τις δύο πλευρές παίρνει ο Παύλος Πολάκης. Από τη μία κατηγορεί τους «87» ότι «την έχετε κάνει τη μα… κια με τον αποκλεισμό και τώρα το παίζει πληγωμένος – παραπονεμένος πρίγκηπας». Από την άλλη καταφέρεται εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Στην Πολιτική Γραμματεία είπε: «Αυτά που είπε (ο Στέφανος Κασσελάκης) στις συνεντεύξεις του είναι απαράδεκτα και αποκρουστικά. Η αναφορά πως ντρέπεται να χάσει από βουλευτή του δείχνει εγωπαθή νάρκισσο και η αναφορά περί αμεσοδημοκρατίας δείχνει αδολφοχιτλερισμό. Αν έρθει όμως κανονικός κόσμος να ψηφίσει, αυτός ο νάρκισσος πρόεδρος δεν βγαίνει». [