Skip to main content

Έκρηξη Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες για τους «υπερπατριώτες» – Τι είπε για Σαμαρά

(POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Ικανοποίηση για την συμφωνία στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό - « Τώρα πρέπει  να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο για τις επιστροφές και αυτήν την εντολή δώσαμε στην ΕΕ».

Την ικανοποίησή τους εξέφρασε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια των δηλώσεών τους στους δημοσιογράφους,  στο τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες  την συμφωνία στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό,

«Εμείς αντιμετωπίσαμε πρώτοι τον Μάρτιο του ’20 την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Από τότε η ΕΕ άλλαξε και ήρθε πολύ κοντά στις εθνικές θέσεις» σημείωσε, τονίζοντας: «Τώρα πρέπει  να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο για τις επιστροφές και αυτήν την εντολή δώσαμε στην ΕΕ».

«Τους όρους για το ποιος θα έρθει στην ΕΕ πρέπει να τους καθορίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές», σημείωσε. 

Ακολούθησε «έκρηξη» του πρωθυπουργού, με αφορμή ερώτηση για τις ενστάσεις που διατυπώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τα εθνικά  ζητήματα.

«Θυμίζω ότι και επί ημερών Σαμαρά έγιναν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία»

«Διαχωρίζω τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Είναι σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και θυμίζω ότι και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία»

Στη συνέχεια, και ανεβάζοντας τους τόνους για την εκ δεξιών κριτική, έκανε λόγο για «πατριώτες της φακής»

Ειδικότερα ανέφερε:

«Υπάρχουν ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες. Γιατί; Επειδή συζητούμε με Τουρκία; Πού ήταν οι υπερπατριώτες αυτοί όταν φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο, όταν αγοράζαμε τις Belharra και τα F-35
Η Ελλάδα είναι σε θέση να συνομιλεί με την Τουρκία πολιτισμένα. Δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία.
Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν αυτές τις ακραίες φωνές.
Φαντάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση οι δήθεν πατριώτες θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια.

 «Ενδιαφέρουσα ιδέα τα κέντρα μεταναστών της Ιταλίας στην Αλβανία»

Ερωτηθείς για τα κέντρα μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία ξεκαθάρισε: « Ειναι μια νέα, ενδιαφέρουσα ιδέα. Δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση. Εμείς δεν έχουμε τέτοια ζητήματα. Οι άνθρωποι αυτοί θα περάσουν πάλι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέσα από την Ιταλία.  Στην επιστολή της ο φον ντερ Λάιεν λέει ότι θα εξετάσουμε καινοτόμες λύσεις και μέσα σε αυτές είναι και η ιδέα των κέντρων εκτός ΕΕ στους οποίους θα αποστέλλονται μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου  θα απορρίπτονται και δεν θα μπορούν να φύγουν απευθείας στις χώρες προέλευσής τους».

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: «Αγκάθι» ξανά το μεταναστευτικό – Αρκετές «φωνές» υπέρ ενός σχεδίου τύπου Μελόνι

Νωρίτερα, μιλώντας στους Financial Times, ο πρωθυπουργός πάντως είχε εκφράσει τον σκεπτικισμό του για το ίδιο θέμα: «Ας είμαι προσεκτικοί εδώ. Αυτή είναι μια διμερής συμφωνία (σ.σ. Ιταλίας – Αλβανίας). Δεν ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά»

«Οι μετανάστες υπόκεινται στη νομοθεσία ασύλου της Ιταλίας και, σε κάθε περίπτωση, θα επιστρέφονται εκεί. Αν το κάναμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο… πού θα πήγαιναν;» διερωτήθηκε.

Ζελένσκι: Η Ελλάδα θα διευκολύνει την εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-15