Στην προσπάθεια που γίνεται να τακτοποιηθούν τα μητρώα στάθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
«Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να τακτοποιήσουμε τα μητρώα μας (Κτηματολόγιο, μητρώο οχημάτων). Θέμα μητρώου είναι και το κομμάτι των 4 αριθμών που χαρακτηρίζουν σήμερα έναν πολίτη (ταυτότητα, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ο αριθμός στο επίσημο μητρώο πολιτών του κράτους)» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Όπως τόνισε, συχνά υπάρχουν προβλήματα γιατί π.χ. σε κάποιο μητρώο έχει γραφτεί διαφορετικά το όνομα ενός πολίτη. «Όλα αυτά θα μαζευτούν με τον προσωπικό αριθμό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ΑΑΔΕ κάθε χρόνο κάνει περίπου 300.000 αλλαγές τέτοιου είδους, γιατί δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα αυτή η απόλυτη ταυτοποίηση του μητρώου της ΑΑΔΕ με το μητρώο πολιτών».
«Ερχόμαστε να τακτοποιήσουμε αυτήν την ανορθογραφία με τον προσωπικό αριθμό» επεσήμανε και διευκρίνισε ότι «δεν είναι ένας πέμπτος αριθμός. Σκοπός είναι να γίνει ο μοναδικός αριθμός που οφείλουμε να ξέρουμε. Από εκεί και πέρα, ας έχει η ΑΑΔΕ τον ΑΦΜ στα μητρώα της, δεν θα χρειάζεται να τον ξέρουμε εμείς».
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ότι το κομμάτι του προσωπικού αριθμού σε πληροφοριακό επίπεδο είναι έτοιμο εδώ και καιρό. «Αυτό που ήθελε δουλειά ήταν το κομμάτι της αναγραφής στις νέες ταυτότητες. Υπήρχε μια κουβέντα όλο το καλοκαίρι με την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Πλέον κάνουμε τις προσαρμογές ώστε μέσα στο 2024 να τελειώσουμε, να βγει ο προσωπικός αριθμός και να αναγράφεται στις ταυτότητες» σημείωσε και διευκρίνισε ότι οι καινούριες ταυτότητες θα έχουν και τον προσωπικό αριθμό.
Όπως διευκρίνισε, ο προσωπικός αριθμός δεν θα ενσωματωθεί στις νέες ταυτότητες που έχουν ήδη εκδοθεί, αλλά οι ταυτότητες αυτές θα εξακολουθούν να είναι νομιμότατες και θα συνεχίσουν να ισχύουν. «Επιδίωξή μας είναι να αλλάξουν ταυτότητα και οι υπόλοιποι πολίτες, για να φύγουμε από τη μπλε ταυτότητα που σε λίγο καιρό δεν θα περνάει πουθενά» σημείωσε.
Ως προς το ψηφιακό πορτοφόλι, ανέφερε ότι τώρα χρειάζεται να κάνουμε ανάκληση του παλαιού εγγράφου για να περάσουμε τη νέα ταυτότητα. Όπως εξήγησε, το νέο ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο θα είναι έτοιμο προς το τέλος Δεκεμβρίου, θα είναι δυναμικό και πλέον δεν θα χρειάζεται να κάνουμε ανάκληση εγγράφου και προσθήκη, αλλά θα παίρνει κατευθείαν τις όποιες αλλαγές.
Κτηματολόγιο: «Σκοπός είναι στο τέλος του 2025 να έχουμε τελειώσει»
Για το Κτηματολόγιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο έργο. «Να ξέρουμε τι έχουμε και πού το έχουμε, πού έχουμε εμείς ιδιοκτησία, πού το κράτος, που είναι δάσος και ποια είναι η γραμμή του αιγιαλού. Να μην κολλάμε σε προφανή πράγματα όταν θέλουμε να τρέξουμε έργα ανάπτυξης» σημείωσε.
Όπως τόνισε, πρόκειται για δύσκολο έργο, ωστόσο «πλέον βλέπουμε φως στο τούνελ». Σημείωσε ότι η δουλειά που γίνεται από τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη και την ομάδα του Κτηματολογίου είναι σημαντική.
«Σκοπός είναι στο τέλος του 2025 να έχουμε τελειώσει και να εξετάσουμε τις αρκετές περιπτώσεις που θα έρθουν άνθρωποι να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους. Να τονίσω ότι κανείς δεν χάνει την ιδιοκτησία του, αρκεί να έχει έναν στοιχειώδη τίτλο ή δικαστική απόφαση ή μια κληρονομιά. Να καθίσουμε δηλαδή να δούμε πώς μπορούμε όλα αυτά να τα διευθετήσουμε» ανέφερε.
Ο υπουργός δήλωσε ότι «παίρνουμε αποφάσεις για να βελτιώσουμε τους ρυθμούς» και έκανε λόγο για δύο κρίσιμα ορόσημα:
- Το ένα έχει να κάνει με τον ρυθμό ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης και του ίδιου του Κτηματολογίου. «Πρέπει μέχρι το τέλος του 2025 να έχουμε τελειώσει» ανέφερε.
- Το δεύτερο έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση όλων των παλιών αρχείων. «Έχουμε φτάσει στο ένα τρίτο της ψηφιοποίησης των εγγράφων» σημείωσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων, είπε ότι θα παρουσιαστεί μια σελίδα τις επόμενες ημέρες που θα αναδεικνύονται τα απλά βήματα για τον γονικό έλεγχο στα κινητά.
Σημείωσε επίσης ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες σε δύο ακόμη στάδια έως το τέλος του χρόνου:
- Ο πρωθυπουργός –σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου- μίλησε από το βήμα του ΟΗΕ για την ανάγκη να ληφθούν σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλίες για να περιοριστεί η χρήση των αλγορίθμων σε ανηλίκους από μεγάλους παρόχους.
- Το επόμενο κομμάτι –συνέχισε ο υπουργός- είναι πώς θα επεκτείνουμε αυτό το κομμάτι και σε άλλες δράσεις που αφορούν ανηλίκους, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε ορθή την απαγόρευση χρήσης κινητού στα σχολεία και επεσήμανε ότι «πρέπει να σταματήσουμε την αλόγιστη και εκτός ορίων χρήση του Διαδικτύου. Αυτό πάμε να στήσουμε».
Όπως τόνισε, «χθες μόλις η Ε.Ε. έβγαλε διαγωνισμό για να μπορούμε να πιστοποιούμε την ηλικία των παιδιών όταν αυτά κάνουν χρήση διαδικτυακών εφαρμογών». Τόνισε, δε, ότι «πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να αναγκάσουμε τους παρόχους να προστατεύσουν τα παιδιά από το ακατάλληλο περιεχόμενο, ακόμη και όταν αυτά δηλώνουν ότι είναι άνω των 18 ετών».
Ερωτηθείς για την οδική ασφάλεια και νέο σύστημα με τις κάμερες, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να πάμε σε ένα νέο, πιο τεχνικά εξελιγμένο σύστημα ελέγχου των παραβάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
«Πρέπει πέρα από τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας, κι εμείς να συνδράμουμε με τεχνικά μέσα. Ποια είναι αυτά τα τεχνικά μέσα; Κάμερες που θα ελέγχουν διασταυρώσεις και ένα νέο πληροφοριακό σύστημα» ανέφερε.
Τόνισε ότι «ο σκοπός δεν είναι να γράφουμε, είναι να μην περάσει κάποιος με κόκκινο και μόλις περάσει, να ξέρει ότι θα του έρθει στο κινητό εκείνη την ώρα ειδοποίηση ότι ελέγχεται για κάποια παράβαση». Όπως είπε, σε κάποιες ώρες ή ημέρες θα έρχεται η κλήση στη θυρίδα του στο Wallet.