Skip to main content

Γ. Βαληνάκης στο Naftemporiki TV για ελληνοτουρκικά: Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας – Πώς μπορούμε να πάμε στη Χάγη

Πώς σχολίασε την προσέγγιση Αθήνας – Άγκυρας το τελευταίο διάστημα

Στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «On Politic», με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, μίλησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ, Γιάννης Βαληνάκης, αναφορικά με την πορεία του ελληνουρκικού διαλόγου και την προσφυγή στη Χάγη.

Σχολιάζοντας την προσέγγιση Αθήνας – Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βαληνάκης τόνισε: «Δεν προχώρησαν τα καυτά θέματα των ελληνοτουρκικών, αυτό που λέμε ως σκληρό πυρήνα. Και είναι προφανές ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν διότι έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με την Τουρκία. Η Τουρκία λέει ‘’εγώ θέλω να συζητήσω δέκα θέματα’’, εμείς λέμε ότι ‘’θέλουμε να συζητήσουμε μόνο ένα’’. Γέφυρα μεταξύ των δύο δεν βλέπω να υπάρχει, με την έννοια ότι κάποια έξυπνη ιδέα μπορεί να υπερκεράσει τις διαφορές αυτές. Και, βεβαίως, η Τουρκία μας υπογραμμίζει – μην το ξεχνάμε – ότι αν δεν αποδεχθούμε τη δική της ερμηνεία των προβλημάτων, άρα είτε να τα πάμε όλα στη Χάγη είτε να τα συζητήσουμε όλα με διαπραγματεύσεις και να τα λύσουμε με τη γειτονική χώρα. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, τότε μας απειλεί ότι ‘’υπάρχουν κι άλλες λύσεις στο πεδίο’’, δηλαδή η χρήση βίας».

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν βλέπω πως ένας εχέφρων άνθρωπος, που γνωρίζει τους φακέλους, μπορεί να αισιοδοξεί ότι μπορούν να υπερκεραστούν τα προβλήματα. Εκτός εάν – και αυτή είναι η μόνη λύση που μπορώ να σκεφτώ – επειδή υπάρχει αυτή η πρόβλεψη στη δήλωση που έκανε η Ελλάδα το 2015, ότι δηλαδή με ένα ‘’ειδικό’’, όπως το λέει, ‘’συνυποσχετικό’’ μπορούν οι δύο χώρες να άρουν τις απαγορεύσεις που έχουν κάνει, τις εξαιρέσεις από τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, με άλλα λόγια να αφήσουν το δικαστήριο ελεύθερο να κρίνει οποιοδήποτε θέμα. Ενώ, δηλαδή, η Ελλάδα έχει εξαιρέσει τα θέματα κυριαρχίας και τα θέματα άμυνας από τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, δεν μπορεί με άλλα λόγια να τα κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα μέσα από το ‘’Ειδικό Συνυποσχετικό’’ να άρει αυτές τις εξαιρέσεις και να δεχθεί να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο», πρόσθεσε.