Skip to main content

Διμερής συμφωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Η χώρα μας γίνεται έτσι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η χώρα μας γίνεται έτσι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Οι προβλέψεις της συμφωνίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Ουκρανίας, έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και την πολύπλευρη στήριξη της χώρας και της ενταξιακής της πορείας.

Προβλέπει συνεργασία και κοινά εγχειρήματα σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της Ουκρανίας, η πολιτιστική συνεργασία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  • Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – και ιδιαίτερα της Οδησσού, την ανοικοδόμηση της οποίας ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα στηρίξει λόγω της ιστορίας της και των δεσμών με την Ελλάδα κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό τον περασμένο Μάρτιο.
  • Η ανοικοδόμηση παρουσιάζει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες και για συνέργειες τόσο με ευρωπαϊκές όσο και με ουκρανικές εταιρείες – στη συμφωνία υπάρχει αμοιβαία δέσμευση για τη συνεργασία εταιρειών των δύο χωρών, καθώς και για συνεργασία στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές, τα logistics.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη διοργανώσει ένα μεγάλο Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οσον αφορά στη στρατιωτική/αμυντική βοήθεια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η χώρα μας στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, στο μέτρο του δυνατού και εφόσον δεν υποβαθμίζονται οι εγχώριες αμυντικές ικανότητες. Η στήριξη αυτή προβλέπεται ήδη από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ».

Την ίδια στιγμή πάντως με ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παράσχει τους πόρους εκείνους ώστε να διευκολυνθεί η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και τεχνικών. 

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ νούμερο 1 στόχος του Ζελένσκι στο «σχέδιο νίκης» – Οι 5 άξονες

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της Ε.Ε. στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας Ε.Ε.-Ουκρανίας που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» του και στο Κοινοβούλιο της χώρας και στους συμμάχους, με τις αντιδράσεις να είναι μάλλον χλιαρές έως αρνητικές.

Βασικός στόχος είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Το πρώτο σημείο είναι πρόσκληση του NATO, ήδη από τώρα ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν θα πρέπει να δει ότι οι γεωπολιτικοί του υπολογισμοί είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία», σημείωσε ο Ζελένσκι κατά την ομιλία του στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 κυρίως για να εμποδίσει προσέγγιση ανάμεσα στο Κίεβο και το NATO.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ο νούμερο 1 στόχος του Ζελένσκι στο «σχέδιο νίκης» – Οι 5 άξονες

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: «Αγκάθι» ξανά το μεταναστευτικό – Αρκετές «φωνές» υπέρ ενός σχεδίου τύπου Μελόνι