Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς το αν μπορεί να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το μοντέλο που εφαρμόζει η Ιταλία με κέντρα υποδοχής μεταναστών σε άλλες χώρες, όπως η Αλβανία.
Μιλώντας στους Financial Times, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Ας είμαι προσεκτικοί εδώ. Αυτή είναι μια διμερής συμφωνία (σ.σ. Ιταλίας – Αλβανίας). Δεν ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι μετανάστες υπόκεινται στη νομοθεσία ασύλου της Ιταλίας και, σε κάθε περίπτωση, θα επιστρέφονται εκεί. «Αν το κάναμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο… πού θα πήγαιναν;» διερωτήθηκε.
«Αν θέλεις να χτίσεις μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι και μια μεγάλη πόρτα»
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Ε.Ε. να προωθηθεί περισσότερο η νόμιμη μετανάστευση, παράλληλα με την αντιμετώπιση της παράνομης, καθώς υπάρχει ανάγκη για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζομένους στην οικονομία της Ευρώπης.
«Αν θέλεις να χτίσεις μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι και μια μεγάλη πόρτα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είχε σώσει «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», αλλά τόνισε ότι «θα δυσκολέψουμε την είσοδο των ανθρώπων». «Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται… και το τι κάνουμε με αυτούς δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ένα βασικό κενό στο μεταναστευτικό πλαίσιο της Ε.Ε.
«Ορισμένες από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια για να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη πρόταση» συνέχισε.
Greece sceptical about EU outsourcing asylum seekers https://t.co/BTZKZDOUqe
— FT Europe (@ftbrussels) October 17, 2024
«Λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών»
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι σταδιακά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και στη φύλαξη των συνόρων την Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής στο μεταναστευτικό.
Είπε, πάντως, ότι λείπει από την ευρωπαϊκή στρατηγική μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, κάτι που όπως τόνισε, αναγνωρίζεται από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να καταθέσει προτάσεις «για να μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.
Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης.
Διαβάστε επίσης: