Δύσκολο παζλ αποδεικνύεται ξανά το μεταναστευτικό για τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς δεν υπάρχει σύμπνοια αναφορικά με το αν πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης εκτός ΕΕ, στο πρότυπο της διμερούς συμφωνίας Μελόνι-Ράμα για τέτοια κέντρα στην Αλβανία.
Παρά λοιπόν την επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο σε κέντρα «φιλοξενίας» μεταναστών εκτός ΕΕ, κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διστακτικοί.
Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι οι κανόνες της ΕΕ για τις απελάσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να επιταχυνθούν οι επιστροφές, και ενώ ο υπουργός Εσωτερικών του, Μπρουνό Ρεταγιό, είναι υπέρ μιας πιο σκληρής πολιτικής.
Κ. Μητσοτάκης: Αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό
Σταδιακά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και στη φύλαξη των συνόρων την Ε.Ε., δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής στο μεταναστευτικό.
Σημείωσε, πάντως, ότι λείπει από την ευρωπαϊκή στρατηγική μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, κάτι που όπως τόνισε, αναγνωρίζεται από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να καταθέσει προτάσεις «για να μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές».
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τόνισε πως «δεν μπορούν όλοι» να έρθουν στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των επιστροφών: «Οι εγκληματίες πρέπει να στέλνονται πίσω. Πρέπει να καταστήσουμε δυνατή τη μετανάστευση, να δώσουμε προστασία σε όσους τη χρειάζονται, αλλά δεν μπορούν να έρθουν όλοι».
Μεταναστευτικό: Σκεπτικός ο Σολτς για τα κέντρα κράτησης εκτός ΕΕ
Ο δε Σουηδός πρωθυπουργός δηλώνει ότι τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για την Πολωνία. «Είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι άνθρωποι που έρχονται στην ΕΕ, η υπόθεσή τους εξετάζεται, απορρίπτεται και εξακολουθούν να επιλέγουν να παραμείνουν στην Πολωνία», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
Αναφερόταν στην ανακοίνωση της Πολωνίας ότι θα απαγορεύσει προσωρινά στους πρόσφυγες να ζητούν άσυλο μετά τη διέλευση των συνόρων από τη γειτονική Λευκορωσία, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ.
«Καθώς αυστηροποιήσαμε τη σουηδική μεταναστευτική πολιτική, η μετανάστευση προς τη Σουηδία μειώθηκε και συνέχισε να αυξάνεται προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Κρίστερσον.
«Κέντρα στην Ουγκάντα»
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σόοφ δήλωσε ότι δεν αναμένει συγκεκριμένες συμφωνίες για το μεταναστευτικό στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει «διαφορετική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη» όσον αφορά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό.
Ο Σόοφ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει με καλό μάτι» τη λύση της Ιταλίας που περιλαμβάνει την Αλβανία. Είπε επίσης ότι είναι μια σοβαρή ιδέα να δημιουργηθούν χώροι κράτησης στην Ουγκάντα.
Είπε ότι η μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Πολωνία «δεν είναι ένα κανονικό μεταναστευτικό πρόβλημα. Οι μεταναστευτικές ροές χρησιμοποιούνται σκόπιμα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε έναν υβριδικό πόλεμο», δήλωσε ο Σόοφ, ο οποίος ελπίζει επίσης ότι το Συμβούλιο θα μπορέσει να βοηθήσει την Πολωνία.
«Πράσινο φως» από τη Φρεντέρισκεν
Η πρωθυπουργός της Δανίας Mέτε Φρεντέρισκεν δήλωσε ότι είναι «πραγματικά, πραγματικά ευχαριστημένη» που υπάρχουν πλέον και άλλες χώρες της ΕΕ -όπως η Ιταλία και η Ολλανδία- που έχουν υιοθετήσει μια παρόμοια προσέγγιση για τη μετανάστευση με αυτή της Δανίας.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι φεύγουν για διασκέδαση και έχουμε πολλούς πολέμους και συγκρούσεις. Αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να φέρνουμε τόσους πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη», επεσήμανε. «Είμαι πραγματικά, πραγματικά χαρούμενη που τώρα αρχίζουν να υπάρχουν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που, όπως εμείς, μπορούν να δουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι απλά».
Βουλγαρία Τα κέντρα κράτησης εκτός ΕΕ είναι «καλή ιδέα»
Τα κέντρα κράτησης σε τρίτες χώρες για τους μετανάστες «δεν είναι κακή ιδέα», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δείχνοντας τον προσφυγικό καταυλισμό Ιταλίας-Αλβανίας.
«Η εξαγωγή τέτοιων κέντρων σε τρίτες χώρες είναι ένα καλό παράδειγμα το οποίο θα υποστηρίξουμε».