Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ε.Ε. έχει έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις – Λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης

Σταδιακά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και στη φύλαξη των συνόρων την Ε.Ε., δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής στο μεταναστευτικό.

Σημείωσε, πάντως, ότι λείπει από την ευρωπαϊκή στρατηγική μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, κάτι που όπως τόνισε, αναγνωρίζεται από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να καταθέσει προτάσεις «για να μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.

Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης.

«Η Ουκρανία θα επιλέξει τον χρόνο που θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία, πρέπει να το κάνει όμως από θέση ισχύος»

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ζητήματα που θα συζητηθούν, στάθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνομιλήσουν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα ακούσουν τις προτάσεις του για το «σχέδιο νίκης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ουκρανία θα επιλέξει τον χρόνο που θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία, πρέπει να το κάνει όμως από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας.

«Στήριξη της κυβέρνησης στις προτάσεις Ντράγκι»

Αναφορικά με τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στις προτάσεις Ντράγκι. Τόνισε, πάντως, ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της Ε.Ε. δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα που είναι διαθέσιμα.

O πρωθυπουργός θα συμμετάσχει, πριν από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό που συγκαλείται με πρωτοβουλία της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.