Skip to main content

Α. Σαμαράς: Τα «ήρεμα νερά» όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν φουρτούνες

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για άδικες και καταστροφικές, «λύσεις» που ακούγεται ότι "μαγειρεύονται" σε Κύπρο και Αιγαίο», έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός

Μηνύματα για τα εθνικά θέματα με παραλήπτη την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εξέπεμψε ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα βραβεία της χρονιάς, ο πρώην πρωθυπουργός εκδήλωσε την αντίθεσή του σε «”λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον», οι οποίες, όπως είπε συνιστούν και «λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης» που «θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης».

Τα «ήρεμα νερά» είπε με νόημα, «όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».

«Στόχος μας», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «δεν μπορεί να είναι να νομιμοποιηθούν τα διχοτομικά τετελεσμένα της εισβολής. Όπως και με το σχέδιο Ανάν, το να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, από την πίσω πόρτα, δεν είναι λύση. Είναι πλήρης υποταγή. Και η υποταγή είναι το έσχατο όριο της παραίτησης από την πολιτική και από την εθνική αξιοπρέπεια».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της κατοχής και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και στο βόρειο τμήμα του νησιού.

«Άλλωστε, μην ξεχνάει κανείς ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2005, πως η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή πρέπει να είναι η βάση», είπε και προειδοποίησε:

«Διάλυση του Κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου... Και θα αρχίσει τη συρρίκνωση της ίδιας της Ελλάδας. Τέρμα λοιπόν στις ουτοπίες και στους εμπαιγμούς σε βάρος του Ελληνισμού. Είναι θέμα Συνείδησης. Αλλά είναι, πια, και θέμα επιβίωσης. Σώζοντας την Κύπρο μας, σώζουμε την Ελλάδα μας».