Skip to main content

Π. Μαρινάκης: Η επιστολή Φον Ντερ Λάιεν επιβεβαιώνει πως η ΕΕ έχει υιοθετήσει τις θέσεις της Ελλάδος στο μεταναστευτικό

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση των Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την έστω και άτυπη επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό μετά το δείπνο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία, Νίκου Χριστοδουλίδη, του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Για την επικείμενη συνάντηση των Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι «η Ελλάδα έχει επιλέξει να επενδύσει στο διάλογο, χωρίς καμία διάθεση και καμία υποψία υποχωρητικότητας», ενώ για το Μεταναστευτικό επεσήμανε ότι η πρόσφατη επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προς τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει πως η ΕΕ έχει υιοθετήσει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδος στο Μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Καταρχάς θα ήθελα, ξεκινώντας από την πρώτη ευκαιρία που έχω, να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας, ως Ελληνική Κυβέρνηση, για την επανεκκίνηση, έστω και σε άτυπο επίπεδο, των συνομιλιών για το Κυπριακό. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, σε αγαστή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Προφανώς υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση ακόμα που πρέπει να διανυθεί, δεν έχουμε ακόμα κάποια ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όμως είμαστε στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πάντοτε σε απόλυτη σύμπνοια, με την Κυπριακή Δημοκρατία, για πιθανά επόμενα βήματα ή κινήσεις. Αυτή τη στιγμή, για να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση ή κάποια ειδοποίηση για κάτι παραπάνω».

«Προφανώς ακόμα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, για να μην δημιουργηθούν στρεβλές εντυπώσεις. Η Ελλάδα είναι στη διάθεση του ΟΗΕ και το ξαναλέω, πάντοτε σε απόλυτη ταύτιση και σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία και τις πάγιες θέσεις μας», απάντησε αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης μίλησε για την επερχόμενη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομολόγό του, Χακάν Φιντάν.

«Η Ελλάδα έχει επιλέξει να επενδύσει στο διάλογο, χωρίς καμία διάθεση και καμία υποψία υποχωρητικότητας. Είναι δεδομένο ότι τονίζουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους, την πάγια ελληνική θέση, ότι εμείς με την Τουρκία αναγνωρίζουμε μόνο μία διαφορά. Μόνο μία διαφορά υπάρχει που θέλουμε να επιλυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν θα μπουν ποτέ ζητήματα κυριαρχίας στο τραπέζι. Ο διάλογος αυτός δεν είναι απλά μία επιλογή, η οποία οδηγεί σε μία υποτυπώδη ηρεμία. Είναι μία επιλογή, η οποία παράλληλα με την ισχυροποίηση της χώρας, σε όλα τα επίπεδα έχει δώσει μόνο θετικά. Δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα μας δεν έχει υποχωρήσει σε τίποτα, δεν έχει εκχωρήσει, ούτε καν έχει βάλει ποτέ σε συζήτηση κανένα ζήτημα, ούτε πρόκειται να το κάνει αυτό, παρά την προσπάθεια συγκεκριμένων Μέσων και συγκεκριμένων κομμάτων, κυρίως στα άκρα, να χτίσουν ένα αφήγημα υποχωρητικότητας, μόνο και μόνο για να επιβιώσουν, να έχουν κάτι να λένε.

Η Ελλάδα αυτά τα χρόνια λοιπόν, έχει καταφέρει και έχει κάνει τις πιο σημαντικές αμυντικές συμφωνίες τα τελευταία χρόνια, της θωράκισής της. Έχει ισχυροποιηθεί διπλωματικά, πρωταγωνιστεί σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις, έχει καταφέρει και έχει επεκταθεί στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έχει υπογράψει ΑΟΖ με δύο γειτονικές χώρες, την Ιταλία και την Αίγυπτο και παράλληλα με την Τουρκία βρίσκεται σε μία παρατεταμένη διαδικασία διαλόγου, η οποία έχει τρία μεγάλα πλεονεκτήματα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα. Τρία μεγάλα οφέλη.

Το πρώτο είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα της απάντησης και της ξεκάθαρης διατύπωσης των ελληνικών θέσεων, -πολλές φορές είναι και θέσεις της Δύσης, όπως το αν είναι τρομοκρατική, το αυτονόητο δηλαδή, οργάνωση η Χαμάς-, απέναντι σε αυτά τα οποία διαφωνούμε με την Τουρκία. Αν δεν υπήρχε ο διάλογος, απλά η Τουρκία θα διατύπωνε τις θέσεις της, χωρίς κανέναν αντίλογο και χωρίς καμία απάντηση, σε πάρα πολλές περιπτώσεις που ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει απαντήσει και έχει αποκαταστήσει την αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα», ανάφερε.

«Το δεύτερο όφελος, είναι ότι αυτή η σχέση με την Τουρκία, είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα είναι υπόδειγμα διαχείρισης, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε σχέση με το μεταναστευτικό. Άλλο ένα πεδίο που προσπαθεί η άκρα δεξιά, -στην Ευρώπη τα έχει καταφέρει με μεγαλύτερη επιτυχία-, να επιβιώσει πολιτικά. Προχθές μόνο, η τελευταία μέρα που κατεγράφη, θα μάθουμε και σήμερα για τα χθεσινά δεδομένα, την τελευταία δηλαδή μέρα που κατεγράφη, στη Λαμπεντούζα, η Ιταλία είχε 800 αφίξεις μεταναστών. Κάποιοι εξ αυτών θα είναι πρόσφυγες, κάποιοι θα είναι παράνομοι μετανάστες, οπότε για αυτό και προσέχω και δεν τους χαρακτηρίζω όλους με το ένα ή το άλλο καθεστώς. Στη χειρότερη δυνατή μέρα, λόγω των αποτροπών που κάνει η Ελλάδα, αλλά και της συνεργασίας, εμείς υποδεχόμαστε 150 άτομα. Στη χειρότερη μέρα. Μάλιστα με μια τιτάνια προσπάθεια που κάνουν οι γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, να σώζουν ανθρώπινες ζωές, όποτε αυτό καθίσταται εφικτό, υπάρχουν δυστυχώς κάποιες ημέρες, που οι πρακτικές των λαθροδιακινητών οδηγούν ακόμα και σε ανθρώπινες τραγωδίες, ανθρώπινα δράματα και απώλειες ανθρώπων, όπως ας πούμε χθες. Για να καταλάβει κανείς λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι αυτό, υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία, στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. Έχουμε μηδενισμό ροών στον Έβρο. Έχουμε έναν αριθμό ο οποίος σχεδόν έχει φτάσει σε επίπεδα του μηδενισμού των ροών στον Έβρο και μια συνεργασία στα θαλάσσια σύνορα. Είναι πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό ότι έχουμε εκμηδενισμό εναέριων παραβιάσεων; Πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί ξέρετε, όλοι αυτοί, οι ”τζάμπα πατριώτες”, δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι όλο αυτό. Αυτή η ηρεμία, η οποία δεν είναι υποχωρητικότητα, το αντίθετο θα έλεγα, για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά για τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αεροπορίας.

Και το τρίτο είναι το γεγονός, ότι ναι είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον στα νησιά μας οι κάτοικοι υποδέχονται νόμιμους τουρίστες.

Υπάρχουν δύο δρόμοι για να κάνεις εξωτερική πολιτική. Υπάρχει ο δρόμος αυτού που σας είπα πριν, το να παριστάνεις τον «τζάμπα πατριώτη», να λες όχι σε όλα, στην πραγματικότητα να μην κερδίζει τίποτα η χώρα σου, ίσα-ίσα να είναι στην απομόνωση, έτσι, κάτι το οποίο δεν ισχύει αυτή τη χρονική περίοδο και υπάρχει και ο δρόμος της υπευθυνότητας και του υγιούς πατριωτισμού, που ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν εκχωρούμε τίποτα, δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχίας, δυναμώνουμε τη χώρα μας, τη θωρακίζουμε, την εξοπλίζουμε. Καταφέρνουμε και με όλα αυτά, τα οποία σας είπα, την Ελλάδα την μετατρέπουμε από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, σε μία χώρα που πρωταγωνιστεί και εννοείται συνομιλούμε με τους γείτονες μας, γιατί αυτό το καθόρισε η γεωγραφία.

Συνομιλούμε χωρίς να είμαστε αφελείς, χωρίς να περιμένουμε μαγικές λύσεις ή ότι θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη ο κύριος Ερντογάν και συνομιλούμε χωρίς να υποχωρούμε. Επειδή έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση και για διάφορες χώρες, στις οποίες ανήκουν τα κόμματα της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ο κύριος Όρμπαν στην Ουγγαρία. Το μεγάλο δια ταύτα, του μεταναστευτικού, που έχει να κάνει και με την εξωτερική πολιτική της χώρας και το πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός στην Ευρώπη, είναι αν η Ευρώπη θα καταλάβει ότι δεν γίνεται χώρες όπως η Ελλάδα, να επωμίζονται βάρη τα οποία δεν τους αντιστοιχούν. Ξέρετε, εδώ είναι η συμμαχία του νότου, έχει σημασία αυτό να το πούμε. Ξέρετε ποιοι είναι οι βασικοί πολέμιοι αυτής της λογικής και αυτής της ελληνικής θέσης, που νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ότι πρέπει η Ευρώπη να επωμιστεί συνολικά τα βάρη και το δέχτηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το άσυλο και τη μετανάστευση. Ο βασικός πολέμιος αυτής της θέσης, είναι ο κύριος Όρμπαν και η Ουγγαρία, στον οποίον υπάγονται κόμματα της ελληνικής άκρας δεξιάς.

Το πρόβλημά μας είναι να καταλάβει ο κόσμος ―γιατί προσπαθούν να του πουν πράγματα τα οποία είναι ανεκδιήγητα― ότι αυτό που λέμε «άκρα δεξιά», αυτοί που υποτίθεται θέλουν το καλό της Ελλάδας και θέλουν να λύσουν το μεταναστευτικό και αν ακούγαμε εμείς, ως κυβέρνηση, τις θέσεις τους, γιατί δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο, είναι μια λογική: «κάν’ το όπως ο Όρμπαν». Η θέση του Όρμπαν στην Ευρώπη είναι καταστροφική για την Ελλάδα. Αν στην Ευρώπη υπερίσχυαν οι απόψεις των χωρών αυτών, η Ελλάδα θα ήταν μία αποθήκη ψυχών και αυτό, αφού έχουμε καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια τους 93.000 διαμένοντες, -όχι αφίξεις, διαμένοντες, είναι άλλο οι αφίξεις, άλλο οι διαμένοντες- , τους έχουμε πάει τώρα 23.000 μέσα σε πέντε χρόνια, δεν θα είχαμε αυτήν την επιτυχία, δεν θα είχαμε αυτό τ’ αποτέλεσμα για τη μετανάστευση και το άσυλο», πρόσθεσε.

Μεταναστευτικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για το μεταναστευτικό, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα να υποδεχθεί ξαφνικά δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και όλο αυτά τα οποία γράφονται και λέγονται τους τελευταίους μήνες. Για να καθησυχάσουμε τους πολίτες και τους ακροατές.

Σίγουρα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε, όχι ως Ελλάδα, ως Ευρώπη συνολικά. Δεν το συζητάμε αυτό. Σίγουρα η κατάσταση αυτή μας οδηγεί σε μια αυξημένη εγρήγορση. Αυτονόητο είναι αυτό και αλίμονο αν δεν ήμασταν σε εγρήγορση. Αν διαβάσει κανείς την επιστολή της κυρίας φον ντερ Λάιεν, θα καταλάβει πόσο δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η Ελλάδα είχε πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το μεταναστευτικό. Έχει μιλήσει για την ανάγκη να μοιραστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι χώρες υποδοχής, έχει βάλει συγκεκριμένες διατυπώσεις στο τραπέζι οι οποίες υιοθετήθηκαν από το τελευταίο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί, σίγουρα υπάρχει μια αυξημένη ανησυχία, αλλά είναι δεδομένο ότι όσο περνάει ο καιρός, όλα αυτά τα οποία έλεγαν οι χώρες του νότου, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε αυτές τις εξαγγελίες, σ’ αυτές τις διατυπώσεις και αυτήν την ανησυχία, πλέον, είναι κοινός τόπος για την Ευρώπη.

Είναι δεδομένο ότι κάθε φορά που βαθαίνει μία κρίση, όπως αυτά τα οποία συμβαίνουν, η κρίση στη Μέση Ανατολή και με πολύ μεγάλο κίνδυνο και απώλειες ανθρώπινων ζωών σε πολλές περιπτώσεις, τότε σίγουρα αυτές οι συζητήσεις επανέρχονται στο προσκήνιο. Είναι δεδομένο ότι στις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες θα είναι το κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα. Αλλά, για να μην ανακαλύψουμε τον τροχό σήμερα και απευθύνομαι σε κάποιους οι οποίοι έκπληκτοι θυμήθηκαν το μεταναστευτικό, αν κάνει κάποιος μια βόλτα στην Ευρώπη, θα καταλάβει πόσο σημαντική είναι η επιτυχία της Ελλάδας στο ζήτημα της μετανάστευσης. Είναι μαζί με την ακρίβεια, που είναι ένα οριζόντιο πρόβλημα σε όλες τις χώρες και στη δικιά μας ―φαίνεται πως κάπως υποχωρεί, αλλά παραμένει μεγάλο ζήτημα― με το μεταναστευτικό είναι το πρώτο πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που ανησυχεί κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Είναι το βασικό αντικείμενο σε κάθε συνέντευξη, σε κάθε συζήτηση.

Ναι, είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα έχει 80%, μέσα σε βάθος πενταετίας, μείωση των διαμενόντων στη χώρα, είναι πολύ σημαντικό ότι φυλάει τα σύνορά της, είναι πολύ σημαντικό ότι οι θέσεις της γίνονται θέσεις της Ευρώπης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, να είμαστε ήσυχοι, είναι πολλές οι προκλήσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολη άσκηση για το Λιμενικό κάθε μέρα. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει πίεση, υπάρχει μεγάλη πίεση, αλλά υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση. Ένα πράγμα μόνο να σας πω, για να καταλαβαίνει ο κόσμος, με συγκεκριμένα πράγματα, γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί πίεση υπάρχει, το τονίζω. Αλλά υπάρχει πάρα πολύ καλύτερη διαχείριση και στο τέλος της ημέρας πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Ξέρετε πόσο καιρό έκανε μέχρι το ΄19 να γίνει αποδεκτή ή ν’ απορριφθεί μια αίτηση ασύλου, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται άνθρωποι σε δομές και μάλιστα δομές ντροπής; Μέχρι και τρία χρόνια. Ξέρετε πόσο κάνει τώρα με τη νέα διαδικασία με αυτήν την κυβέρνηση; Τρεις μήνες. Πάρα πολύ μεγάλη διαφορά, διότι μέσα σε τρεις μήνες, είτε κάποιος θα πάρει άσυλο, άρα θα μπορεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη και ν’ ακολουθήσει μια διαδικασία που ακολουθεί ένας πρόσφυγας, είτε θα θεωρείται παράνομος, πλέον, με τη «βούλα» παράνομος μετανάστης, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω και αν δεν γίνεται θα κρατηθεί. Είναι μια εντελώς άλλη διαδικασία που ακολουθείται».

Ρητά «όχι» σε δομή παραμονής μεταναστών στην Κρήτη

«Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη. Μιλάμε για κάτι το οποίο θα είναι προσωρινό, δηλαδή, άνθρωποι οι οποίοι έρχονται εκεί, για δύο το πολύ έως πέντε ημέρες ―το έχω απαντήσει ξανά― θα ταυτοποιούνται και στη συνέχεια δεν θα μένουν εκεί. Άρα, δομή παραμονής προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΜΠΕ