Το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές επαφές περιέγραψε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο Υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ερωτηθείς για τον οδικό χάρτη ο υπουργός απάντησε:
«Τα πράγματα είναι νομίζω σχετικά καθαρά. Βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο, στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δεν είμαστε ακόμη εκεί.
Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Άρα στην πραγματικότητα, σε ένα προκριματικό στάδιο».
Ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή έχει εδραιωθεί ένα καθεστώς «σχετικώς καλής κατανόησης», και πρόσθεσε:
«Έχουμε την ευκαιρία, εάν υπάρξει σύμπτωση σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη, να προχωρήσουμε στο ζήτημα της οριοθέτησης. Εάν προκύψει τέτοια κοινή κατανόηση το οποίο δεν μπορώ να προδικάσω ακόμα πριν ξεκινήσει η συζήτηση, τότε η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών και το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι η διαδικασία των διερευνητικών επαφές, ιστορικά, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και ότι αυτή τη στιγμή «εκείνο που απαιτείται είναι να υπάρξει μία ισχυρή πολιτική βούληση»
Ερωτηθείς για την αιγιαλίτιδα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική κυριαρχία. Δεν τίθεται εντός οποιουδήποτε διαλόγου. Δεν τίθεται εντός οποιουδήποτε συνυποσχετικού. Άρα είναι αποκλειστικά και μόνο ζήτημα της χώρας μας. Το πότε θα ασκηθεί, θα μου επιτρέψετε να το διατηρήσω σε επίπεδο εσωτερικό. Είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο».
Ο κ. Γεραπετρίτης κλήθηκε να τοποθετηθεί και για την «ανησυχία ότι επί της ουσίας η Ελλάδα προετοιμάζεται να εγκαταλείψει οριστικά τα 12 ναυτικά μίλια», ενώ κάποιοι μιλούν «ακόμα και για τον γενικό κανόνα των 6 ναυτικών μιλίων».
Απάντησε: «Εμείς εκείνο, το οποίο λέμε είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει την κυριαρχία της, το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το διατηρούμε ως δικαίωμα. Δεν έχει ασκηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια προφανώς της μεταπολίτευσης, αλλά αυτό δεν απεμπολεί, ούτε κατά διάνοια, το δικαίωμα, το οποίο απορρέει αυτοτελώς από το διεθνές δίκαιο. Άρα, η συζήτηση ότι θα παραμείνουμε στα 6 ναυτικά μίλια είναι προφανώς αλυσιτελής».