Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Να εντείνουμε τις πιέσεις ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε Γάζα

Πηγή φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

«Όλο και πιο απαραίτητη η συνεργασία της Ε.Ε. με τα κράτη του Κόλπου, καθώς η Μέση Ανατολή κινδυνεύει με στρατιωτική ανάφλεξη»

Την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας της Ε.Ε. με τα κράτη του Κόλπου, καθώς η Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στις Βρυξέλλες.

«Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο μεταξύ της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεξάγεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και έχει κάθε επιθυμία να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και των χωρών του Κόλπου. Εξάλλου σε διμερές επίπεδο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τα έξι κράτη που απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας. Είναι πολύ σημαντικό όμως να βαθύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις και σε επίπεδο Ε.Ε. ειδικά σε μία εποχή που η συνεργασία μας είναι όλο και πιο απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει με μια στρατιωτική ανάφλεξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Επανέλαβε παράλληλα την έκκληση «για μία άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ώστε να μη συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή».

Τόνισε επίσης πως είναι σημαντικό «να εντείνουμε τις πιέσεις μας έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μία ‘Γάζα’ στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που έχει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις».

«Αυτό που επιβάλλεται πάνω από όλα είναι η αυτοσυγκράτηση ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών που θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες του από τις σημερινές εργασίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως είναι σημαντικό να καθιερωθεί ο διάλογος Ε.Ε. με τα κράτη του Κόλπου στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο «προκειμένου να ενώσουμε τις φωνές μας ελπίζοντας σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση αυτή δεν θα ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο».

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, «υπάρχουν και άλλα θέματα που θα συζητήσουμε όσον αφορά στη συνεργασία μας στο πεδίο της οικονομίας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στον τομέα της ενέργειας. Και βέβαια, η Μέση Ανατολή αποτελεί καίριας σημασίας παράγοντα όσον αφορά τον διάδρομο IMEC για τη σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία».

«Αναμένω μια πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται, ασφαλώς, πολύ κοντά στον Κόλπο. Έχουμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και με τις έξι χώρες, αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο αυτό να καθιερωθεί ένας πιο θεσμικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι χωρών του Κόλπου» κατέληξε.

naftemporiki.gr