Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν έχει και δεν πρέπει να αποκτήσει ζήτημα υπερτουρισμού

INTIME/Γιάννης Λιάκος

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν τίθεται ζήτημα υπερτουρισμού στην χώρα

Σε εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Reimagine Tourism in Greece» μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις προοπτικές και την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Όχι, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού. Αντιμετωπίζει ζητήματα μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών σε συγκεκριμένους – λίγους προορισμούς, λίγους μήνες τον χρόνο. Αλλά ζήτημα υπερτουρισμού, όπως τουλάχιστον αυτό ορίζεται ως ένα συστημικό πρόβλημα, το οποίο προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, η Ελλάδα δεν έχει και δεν πρέπει να αποκτήσει».

«Το ενδιαφέρον είναι πώς θα διαχειριστούμε από εδώ και πέρα τις τουριστικές ροές, έτσι ώστε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.

«Αυτό το οποίο κοιτάζω, είναι πρωτίστως η συνολική συνεισφορά του τουρισμού ως προς την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και ταυτόχρονα την κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών, η οποία και αυτή βέβαια εξαρτάται από τις τιμές τις οποίες χρεώνουμε. Και αυτό έχει ενδιαφέρον να το δούμε. Προφανώς θέλουμε οι επισκέπτες μας να δαπανούν περισσότερα χρήματα στην χώρα μας, πρέπει όμως να είμαστε πάντα ευαίσθητοι ότι ο τουρισμός είναι ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό προϊόν και σε μια περίπτωση δεν θέλουμε αυτή η αυξημένη δαπάνη, αυτή η αυξημένη χρέωση του επισκέπτη μας να οδηγήσει τελικά στην μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι θέλουμε περισσότερες επενδύσεις σε ποιοτικό – βιώσιμο τουρισμό», ανάφερε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποδομών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Να διαχωρίσουμε τις υποδομές σε εθνικής εμβέλειας και σε εκείνης που εξαρτώνται από την τοπική αυτοδιοίκηση (…) Η χώρα μας έχει πολύ σύγχρονα αεροδρόμια, έναν ιδιωτικό, εθνικό αερομεταφορέα, καινούριους αυτοκινητόδρομους που προσφέρουν αναπτυξιακές δυνατότητες, ενώ προχωρήσαμε σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια μας».

Μίλησε και για το νερό, το οποίο και χαρακτήρισε «κρίσιμη παράμετρο», ενώ υπογράμμισε ότι η απάντηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελέτης ανά περιοχή. «Προς το παρόν είμαστε στη λογική των προσωρινών λύσεων, αλλά σχεδιάζουμε και τις μακροπρόθεσμες λύσεις. Για παράδειγμα το να δώσουμε λύση στις αφαλατώσεις των νησιών, θα μπορούσε να γίνει πιο συνολικά, με τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ», είπε.

Για την ανοικοδόμηση στα νησιά

Σχετικά με το πρόβλημα με την ανοικοδόμηση σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Γνωρίζουμε ότι Μύκονος και Σαντορίνη είναι δύο νησιά με πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία. Την ίδια στιγμή αυτές οι πιέσεις είναι αντιπαραγωγικές για το ίδιο το τουριστικό προϊόν και εμείς δεν πιστεύουμε στην αυτορύθμιση εκεί, δεν θέλουμε δηλαδή να γίνει ζημιά εκεί για να προσαρμοστεί η αγορά (…). Στην κατεύθυνση αυτή παρεμβαίνουμε, όπως στο ζήτημα της κρουαζιέρας για παράδειγμα. Το να βάλουμε ένα εισιτήριο στην κρουαζιέρα και να ελέγξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια αυτούς τους προορισμούς είναι λογικά βήματα (…) Η Σαντορίνη χρειάζεται κατεπειγόντως ένα νέο λιμάνι και ήδη το δρομολογούμε αυτό».

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα μπουν σταδιακά περιορισμοί στη δόμηση, με βάση πάντα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Ιδιαίτερα για την εκτός σχεδίου δόμηση που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα θα μπουν περιορισμοί και πιστεύω ότι καλώς θα μπουν (…) Έχουμε επίσης ζητήματα με τον νέο οικοδομικό κανονισμό, είχαμε μια σημαντική δίκη πρόσφατα και θέλω να σημειώσω ότι είναι σημαντικό εκεί να έχουμε μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα της δόμησης… όχι μόνο το ύψος». Πρόσθεσε δε, ότι το ίδιο το ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα του.

Για την κρουαζιέρα

Αναφορικά με την ανταποδοτικότητα των τελών κρουαζιέρας, είπε ότι το ένα τρίτο από τα έσοδα θα κατευθύνεται σε επενδύσεις για την προστασία από την κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή στο κανονιστικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Πρέπει να δαπανούμε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε ότι πήρε το ρίσκο το 2020 εν μέσω κορονοϊού και άνοιξε τον τουρισμό σε μια εκδήλωση “στην άδεια Σαντορίνη” απέδωσε όπως είπε το ρίσκο αυτό, κάτι που συνιστά επιτυχία των εργαζόμενων και των επενδυτών στον κλάδο του Τουρισμού, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι κάθε φόρος που μπαίνει «μας προβληματίζει πολύ πάντα, και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το κόστος που μεταφέρουμε στον επιχειρηματία είναι κόστος που δεν πρέπει να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού».

Για την φορολογία

Επίσης σημείωσε ότι τον απασχολεί η τιμολογιακή πολιτική όλου του κλάδου του τουρισμού ώστε να αισθάνεται πως προσφέρουμε υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτό που πληρώνουν οι τουρίστες.

«Η συνολική εικόνα του κλάδου μάς επιτρέπει να νομοθετήσουμε την πρόσθετη επιβάρυνση για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που χρειάζονται περισσότερους δημόσιους πόρους» είπε, και σημείωσε με έμφαση ότι θα μπει φραγμός στην εκτός σχεδίου δόμηση με μια ισορροπημένη διάταξη, και θα μπούνε περιορισμοί γιατί υπάρχουν οικισμοί που πρέπει να προστατευθούν.

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Αναφερόμενος στο Airbnb είπε ότι υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που ζήτημα είναι και η αλλοίωση του χαρακτήρα μιας γειτονιάς. Γι αυτό δεν δίνονται νέες άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο 1ο 2ο και 3ο διαμέρισμα της Αθήνας είπε.

Τόνισε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε ευκαιρία στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, αλλά δεν ξεκίνησε για να ανταγωνίζεται τον τουρισμό. Επισήμανε ότι το Airbnb αυξάνει τα ενοίκια και δεν επιτρέπει οι φοιτητές να βρουν στέγη και δήλωσε διατεθειμένος να παρέμβει.