Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Όλη η αλήθεια για τα φιλοδωρήματα (Βίντεο)

EUROKINISSI/ΓΤ Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παντελώς ανακριβή τη φημολογία ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει το φιλοδώρημα

Την απόφαση της κυβέρνησης να είναι το φιλοδώρημα, που καταβάλλεται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, αφορολόγητο έως τα 300 ευρώ ανά εργαζόμενο επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησης του στο ΤικΤοκ.

Επίσης, χαρακτήρισε παντελώς ανακριβή τη φημολογία ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει το φιλοδώρημα και διευκρινίζει πως μέχρι τη σήμερον φορολογείται το φιλοδώρημα που καταβάλλεται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, αρχικά στο βίντεο «3 tips για τα tips… Πρέπει να είναι το χειρότερο λογοπαίγνιο που έχω κάνει ποτέ μου», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Όλη η αλήθεια για τα φιλοδωρήματα».

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Η δουλειά στην εστίαση είναι δύσκολη και απαιτητική. Και το να αφήνουμε ένα tip στους εργαζόμενους, οι οποίοι μας εξυπηρετούν, είναι μια ελάχιστη αναγνώριση αυτής της δύσκολης δουλειάς.

Δημιουργήθηκε μια εντύπωση ότι ξαφνικά η κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει τα φιλοδωρήματα. Αυτό είναι παντελώς ανακριβές.

Μέχρι σήμερα προβλέπεται φορολόγηση των φιλοδωρημάτων για τα φιλοδωρήματα τα οποία καταβάλλονται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Απλά το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια για τον απλούστατο λόγο ότι μετά τον covid αυξήθηκαν σημαντικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, κάτι το οποίο εξάλλου επιδιώκουμε.

Ερχόμαστε λοιπόν να ρυθμίσουμε αυτό το ζήτημα. Και αποφασίσαμε να είναι αφορολόγητο το φιλοδώρημα έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο τον μήνα. Όταν αυτά πληρώνονται με πιστωτική κάρτα και όχι με μετρητά.

Πάνω από 300 ευρώ, αυτά θα φορολογούνται. Και πιστεύω ότι και αυτό είναι δίκαιο, γιατί δεν μπορούμε να δημιουργούμε και εργαζόμενους δύο κατηγοριών, γιατί υπάρχουν πολλά επαγγέλματα στα οποία πολύ απλά δεν υπάρχουν φιλοδωρήματα.

Και αν κάποιος εργοδότης σκέφτεται να καλύψει μέρος του μισθού με τα φιλοδωρήματα, να γνωρίζει ότι θα είμαστε πολύ αυστηροί.

Πιστεύω να καταλάβατε τώρα ποια είναι η αλήθεια και ότι πραγματικά θέλουμε να φροντίσουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται στην εστίαση.

Μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση για μια κρίσιμη κατηγορία εργαζομένων».

@kyriakosmitsotakis_Ολη η αλήθεια για τα φιλοδωρήματα!♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis