Skip to main content

Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο Χακάν Φιντάν και τι θα συζητήσει με τον Γιώργο Γεραπετρίτη

REUTERS/Cagla Gurdogan

Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι η τουρκική στάση θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη

Μία κρίσιμη συνάντηση – όπου θα φανεί και αν μπορεί να προχωρήσουν οι συζητήσεις σε μία βαριά ατζέντα – θα έχουν  τον Νοέμβριο ο υπουργός  Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν. Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθούν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Να σημειωθεί εδώ πως πρόσφατα ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως σκοπός είναι μέχρι τον Ιανουάριο να έχει υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο της οριοθέτησης, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μπορέσουν στη συνέχεια να συζητήσουν και την ουσία για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Υπενθυμίζεται πως στην ομιλία του τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει πως «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη». Όπως είχε υπογραμμίσει «είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και αρκετά σοφοί ώστε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία»

Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας. Η συζήτηση, όπως έχει χαρακτηριστικά επισημάνει ο κ. Γεραπετρίτης, δεν καταλαμβάνει το θέμα των εθνικών χωρικών υδάτων, το οποίο ως ζήτημα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο και η επέκτασή τους αποτελεί «κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας με τον τρόπο και κατά τον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος».

Στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν

Να σημειωθεί πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί τον Σεπτέμβριο στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Αν μέχρι τότε υπάρξει σύμπτωση σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες αναμένεται να δώσουν ειδική εντολή κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των μερών για το πλαίσιο, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και αυτό που θα επιδιωχθεί στη συνέχεια είναι να μην επιβαρυνθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «Καθημερινή»  ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε «δεν σκοπεύουμε να πάμε στον 65ο γύρο. Επί 21 χρόνια και έπειτα από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία». Επεσήμανε  ακόμα πως «το τέλος κάθε γύρου μάς έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του. Έχει αποδειχθεί πλέον ιστορικά ότι στα σύνθετα θέματα εξωτερικής πολιτικής η αδράνεια είναι συνήθως επιζήμια. Μόνον η κίνηση παράγει ωφέλιμη ενέργεια».

Κρίσιμη η συνεργασία στο μεταναστευτικό 

Να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό  θέλει η κυβέρνηση,  καθώς το θέμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα για δύο διαφορετικούς λόγους : Πρώτον η συζήτηση έχει φουντώσει σε  ευρωπαϊκό επίπεδο, με χώρες όπως  η Γερμανία και Ολλανδία να προχωρούν σε ένα  πιο αυστηρό πλαίσιο κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Δεύτερον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ανησυχία για την δημιουργία ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος και επομένως  είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα στο συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα το προσεχές διάστημα θα κλειδώσει η ημερομηνία συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλικαγιά. Ειδικότερα για τη συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μία συνεργασία, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν οι βάσεις ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των διακινητών.