Skip to main content

Η σκιώδης κυβέρνηση του Ανδρουλάκη, η παρέμβαση Τσίπρα και ένα deal με ιστορία 140 ετών

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ποια πρόσωπα θα αξιοποιήσει ο Ανδρουλάκης και σε ποιες θέσεις; Πού θα φτάσει η «μπαχαλοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ; Και ποια deals ξεχωρίζουν στο επιχειρείν;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να οδεύει, όπως σχολίαζαν δικά του στελέχη, σε «μπαχαλοποίηση», υπάρχει η αίσθηση πως επιστρέφει στην πολιτική σκηνή το παλαιότερο δίπολο. Η ΝΔ βλέπει πια ως βασικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και το αντίστροφο, με το δεύτερο να έχει ήδη κατά κάποιο τρόπο ατύπως τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ώρα που οι σύντροφοι στην Κουμουνδούρου ανακαλύπτουν καθημερινά νέους τρόπους διάλυσης, στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να επιστρέψουν σε τροχιά εξουσίας.

Οι «υπουργοί» του Ανδρουλάκη και ο πρωινός καφές

Την επομένη της καθαρής νίκης του ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδιάζει την σκιώδη κυβέρνηση. Σκιώδης τσάρος Οικονομίας θα είναι ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ σημαντικό χαρτοφυλάκιο αναμένεται να αναλάβει και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Χάρης Δούκας θα πρέπει να εστιάσει στον Δήμο της Αθήνας – δεν είναι και λίγα αυτά που χρειάζονται προσοχή, με πρώτο και κυριότερο την καθαριότητα – αλλά συνεργάτες του θα έχουν, μαθαίνουμε ρόλο, στο νέο άτυπο όργανο που θα συγκροτηθεί και θα συνεδριάζει τακτικά για να χαράζει τη στρατηγική του κόμματος.

Στα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν επίσης είναι οι στενοί συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη, Στεφανία Μουρελάτου, Ανδρέας Σπυρόπουλος, αλλά και νέα πρόσωπα όπως οι Κώστας Τσουκαλάς, Λευτέρης Καρχιμάκης, Όλγα Μαρκογιαννάκη. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιοι είναι εκείνοι που θα συγκεντρώνονται καθημερινά στη Χαριλάου Τρικούπη για τον λεγόμενο «πρωινό καφέ».

Η εκδήλωση Τσίπρα στις 22 Οκτωβρίου

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι Κασσελίστας δίνουν «ραντεβού στο συνέδριο» (που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου), αλλά πριν από αυτό θα έχουμε νέα…παρέμβαση Τσίπρα.

Στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιεί εκδήλωση για την ακρίβεια το ινστιτούτο Τσίπρα. Πολιτικοί, οικονομολόγοι και άλλοι ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ανταλλάξουν απόψεις για την κρίση κόστους ζωής και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία. Αλλά αυτό που θα περιμένουν όλοι είναι η ομιλία  πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να βρίθει μηνυμάτων προς πάσα κατεύθυνση.

Αιχμηρά είναι τα σχόλια που γίνονται  από το γαλάζιο στρατόπεδο για  τα τεκταινόμενα στην Κουμουνδούρου. «Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπω κάποιοι να εκπλήσσονται με τις «δημοκρατικές» διαδικασίες, τις οποίες είδαμε τις προηγούμενες ημέρες. Όσοι τους ξέρουμε και ειδικά όσοι τους έχουμε μάθει από τα πανεπιστήμια, δεν εκπλησσόμεθα καθόλου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το crash test της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Απέναντι στο ΠΑΣΟΚ από την άλλη τηρούν…στάση αναμονής. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξέφρασε την επιθυμία του να έχουν σύντομα μια συνάντηση.

Από την κυβέρνηση λένε πως περιμένουν από την Χαριλάου Τρικούπη να διατυπώσει μια εναλλακτική κοστολογημένη πρόταση και να φύγει από «τη λογική της άρνησης».

Να σημειωθεί εδώ πως η συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα αποτελέσει και ένα crash test για το αν μπορεί σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων να επιτευχθούν ή όχι ευρύτερες συναινέσεις.

Το deal σε IZZY και Pyrex

Να φύγουμε όμως από την πολιτική και να πάμε στον αφρό της επιχειρηματικής επικαιρότητας, όπου επέστρεψε ξαφνικά η οικογένεια Μπενρουμπή, μετά το χθεσινό super deal για την πώληση του 70% της ομώνυμης εταιρείας στον Όμιλο Quest.

Η Μπενρουμπή Α.Ε., η οποία μέχρι και πριν μερικά χρόνια συγκαταλεγόταν στις εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών (εισήχθη το 1990 και αποχώρησε το 2010), αποτελεί το «πρόσωπο» πίσω από γνωστά brands οικιακών σκευών, όπως η IZZY και η Pyrex.

Έχοντας στην «πλάτη» μια ιστορία 140 ετών (ιδρύθηκε το 1880), η Μπενρουμπή Α.Ε. διοικείται σήμερα από δύο γυναίκες, την Αλίκη και την Αλεξία Μπενρουμπή, οι οποίες παρέλαβαν τα ηνία από τον πατέρα τους Σαμ Μπενρουμπή -τον άνθρωπο που πραγματικά εκτόξευσε την επιχείρηση. Και οι δύο αναμένεται να «κρατήσουν» τον ρόλο τους στην εταιρεία (CEO η Αλίκη, COO η Αλεξία), εξασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Το story στο οποίο ποντάρουν

Μένοντας στα επιχειρηματικά, τα φώτα πέφτουν και στο τριήµερο ράλι στη µετοχή της Attica Bank. Μπορεί να διαδραµατίζει ελάχιστο ρόλο στις διαδικασίες για την ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ, αλλά αναµφίβολα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Πρόκειται, σύμφωνα µε τους αναλυτές, για μια ένδειξη του ζωηρού ενδιαφέροντος για την επόμενη μέρα στην τράπεζα.

Και η παρουσία Εξάρχου προϊδεάζει την επενδυτική κοινότητα για κάτι θετικό, δεδομένου του ιστορικού του έμπειρου manager με την «αναγέννηση» της Intrakat, όπου οι μέτοχοι ήδη εξασφαλίζουν µεγάλες αποδόσεις. Το ίδιο story «ποντάρουν» ότι θα ξεδιπλωθεί και στην περίπτωση της Attica Bank.