Skip to main content

Βουλή: Αντιπαράθεση Χατζηδάκη – Βλάχου για τα «κόκκινα» δάνεια

INTIME

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βλάχος είχε καταθέσει για το ίδιο θέμα ερώτηση μαζί με άλλους 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Αντιπαράθεση σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Βλάχου, με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «γαλάζιου» βουλευτή, παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση όχι μόνο για τα εθνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια. Μετά τις εκλογές του 2023, η κυβέρνηση με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας πήρε νέα μέτρα».

«Παρουσιάζετε έναν κόσμο ιδανικά φτιαγμένο για τις τράπεζες, τους servicers, τα funds. Ξέρετε ότι δεν μπορεί να τους βρει κανείς;», είπε ο κ. Βλάχος απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομικών.

«Προφανώς κανένας σε αυτή την αίθουσα και σε οποιαδήποτε πτέρυγα δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος κοινωνικά από τους υπόλοιπους. (…) Τα μισά από τα μέτρα τα οποία προτείνονται έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται. Ήδη εφαρμόζονται, από αυτά που προτείνετε. Είναι η δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων» απάντησε ο κ. Χατζηδάκης.

Με τον κ. Βλάχο να παίρνει εκ νέου τον λόγο και να σημειώνει: «Επικαλείστε στατιστικά στοιχεία. Ξέρετε, η στατιστική είναι η επιστήμη της απάτης», ενώ πρόσθεσε πως «προφανώς είναι ευνοϊκό για τις τράπεζες, για τα funds και για τους servicers».

Με την σειρά του, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε, απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ: «Η πρόοδος αυτή δεν αφορά τις τράπεζες, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι. Πρωτίστως αφορά τους δανειολήπτες. (…) Ελπίζω ότι θα γίνει κατανοητή ακόμη περισσότερο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί χάριν και στη δική σας ψήφο. Διότι εμείς, κύριε Βλάχο, της Νέας Δημοκρατίας, όλοι μας, την κοινωνική μας ευαισθησία δεν την εκχωρούμε σε κανέναν».

Βλάχος: Δεν θα ρίξω την κυβέρνηση

«Ούτε την κυβέρνηση θα ρίξω, ούτε εγώ ούτε κανένας συνάδελφός μου. Απλώς, μεταφέρω τη φωνή των συμπολιτών μας που διαμαρτύρονται. Θέλετε να την ακούσουμε όλοι μαζί; Στο ίδιο καράβι είμαστε, συμφωνούμε σε αυτό. Να δώσουμε λύσεις. Εγώ λέω ότι πρέπει να τολμήσετε», είπε σε άλλο σημείο ο Γιώργος Βλάχος.

«Δεν πρόκειται να φύγω από μερικές βασικές αρχές που είναι η γραμμή της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας και που στο κάτω κάτω ήταν πάντοτε η γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή», σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βλάχος είχε καταθέσει για το ίδιο θέμα ερώτηση μαζί με άλλους 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.