Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης από Βερολίνο: Η ευρωπαϊκή πορεία των Δ. Βαλκανίων ιδιαίτερα σημαντική στην σημερινή συγκυρία, εν μέσω δύο πολέμων

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα «ήταν πρωτοπόρος στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά εν μέσω δύο πολέμων, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συμμετείχε νωρίτερα σήμερα στην σύνοδο κορυφής η οποία πραγματοποιήθηκε στην καγκελαρία, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Εν μέσω δύο πολέμων που απειλούν την περιοχή μας και την παγκόσμια ασφάλεια, η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική, προκειμένου να εδραιωθεί στην περιοχή μας ειρήνη, ευημερία, να αποφύγουμε τους εθνικισμούς, να χαράξουμε μια πορεία η οποία θα είναι συμβατή με την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση της, η οποία, όπως είπε, «έχει προδιαγραφεί προ 20 ετών, όταν, με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, ήταν η Ελλάδα που ήταν πρωτοπόρος στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αυτό, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να γίνει «με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με πλήρη σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Και θα είμαστε εμείς που θα επισπεύσουμε την διαδικασία αυτή, πάντα τηρώντας τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για να μπορέσει η περιοχή μας να έχει την ειρήνη και την ευημερία που απαιτείται στους δύσκολους αυτούς καιρούς», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος μεταβαίνει ακολούθως στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΜΠΕ