Skip to main content

Ο εχθρός Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ, η «πεθερά» Κασσελάκη, οι πράσινοι, παμφάγοι φόροι και το ταμείο του Μυτιληναίου

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Από τις πράσινες κάλπες και το στοίχημα της επόμενης μέρας για το ΠΑΣΟΚ στη φαρσοκωμωδία του ΣΥΡΙΖΑ και από τους πράσινους φόρους στο 1 δισ. της Metlen

Η Αλλαγή ξεκίνησε, με τον αρχηγό να μένει ίδιος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβητήθηκε και απέναντι σε 5 αντιπάλους θριάμβευσε, σε μία διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από υψηλή συμμετοχή των πολιτών και δείγματα πολιτικού πολιτισμού, που όσο να ναι μας είχαν λείψει όσο παρακολουθούσαμε τη φαρσοκωμωδία του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα τι, όμως; Μπορεί να ελπίζει σε κάτι παραπάνω το ΠΑΣΟΚ, όταν ο αρχηγός δεν αλλάζει;

Αυτό εν πολλοίς θα κριθεί από τις κινήσεις του Ανδρουλάκη, τον βαθμό στον οποίο θα αξιοποιήσει στελέχη όπως ο Πάυλος Γερουλάνος και η  Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και πώς θα συμπορευθεί με τον Χάρη Δούκα.

Αν πάντως κάτι πέτυχαν στο ΠΑΣΟΚ είναι να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον του κόσμου – χωρίς να αλληλο- εξοντωθούν – και να εκπέμψουν ενιαίο μήνυμα μετά το πέρας των εκλογών. Αυτό που έλεγαν από όλα τα στρατόπεδα είναι πως ο μέγας αντίπαλος τώρα είναι η Νέα Δημοκρατία και στόχος να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όσο για τον «μεγάλο εχθρό»; Τα προβλήματα της κοινωνίας και το πόσο πίσω έχει μείνει η χώρα σε όλα τα επίπεδα – από τα εισοδήματα έως το κράτος Δικαίου – έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαίων, έλεγαν όλοι με ένα στόμα. Το να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν σχέδιο για το πώς θα κλείσει η ψαλίδα, είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας.

Το καρφί Κασσελάκη

Η δήλωση της ημέρας χθες, πάντως, δεν ήρθε από κάποιο πράσινο στέλεχος, αλλά από τον… Στέφανο Κασσελάκη. Τηλεφώνησε για συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη και δεν άντεξε, το πέταξε το καρφί του. «Συγχαρητήρια και στο ΠΑΣΟΚ συνολικά, για τις άψογες δημοκρατικές διαδικασίες», είπε στο ΠΑΣΟΚ, για να τα ακούσει… η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που τον απέκλεισε από τις εσωκομματικές κάλπες και άφησε το κόμμα να σπάσει στα δύο.

Τα λέει στην πεθερά, για να τα ακούει η νύφη, που λέει ο θυμόσοφος λαός. Θα τα πει και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοδείες που αρχίζει από σήμερα σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της μεγάλης μάχης που θέλει να δώσει στο συνέδριο. Όλο αυτό που μοιάζει με κακόγουστο αστείο στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί παρά να προσφέρει ακόμη έναν λόγο για χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ.

Οι πράσινοι φόροι

Από τις πράσινες κάλπες, να πάμε όμως στους πράσινους φόρους. Θεωρούνται απαραίτητο όπλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά…τρώνε πολύ. Από το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έως τους τζίρους των επιχειρήσεων.

Το 2022, μας λέει η ΕΛΣΤΑΤ, οι συνολικές εισπράξεις του δημοσίου από τους περιβαλλοντικούς φόρους ανήλθαν σε 11,578 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 50,3% σε σύγκριση με το 2021. Ποιοι είναι αυτοί; Το τέλος ανακύκλωσης, η εισφορά στα πλαστικά προϊόντα, το πράσινο τέλος των 30 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στο diesel, οι “καμπάνες” στα τέλη κυκλοφορίας. Από το 2025 πάντως σχεδιάζονται αλλαγές στην πράσινη φορολογία, όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική.

Το φιλοδώρημα

Ακόμη μία φορολογική αλλαγή για το 2025 και ο φόρος στα φιλοδωρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα ή 3.600 ετησίως δεν θα υπάρχουν κρατήσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ό,τι ξεπερνά το όριό αυτό θα φορολογείται. Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να προλάβει όσους εργοδότες επιχειρήσουν να «ωφεληθούν»  μειώνοντας τον μισθό και αυξάνοντας τις πρόσθετες αμοιβές, θα καθιερώσει και σχετικά πρόστιμα.

Το ταμείο 1 δισ. ευρώ για τον Μυτιληναίο

Στο επιχειρείν τώρα, μετά την άντληση 750 εκατ. ευρώ -έναντι 500 εκατ. ευρώ του αρχικού στόχου- από την ομολογιακή έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας (επιτόκιο 4%), ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει πολλούς λόγους να χαμογελά. Αφενός γιατί θα αποπληρώσει εγκαίρως το προηγούμενο «πράσινο» ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τον Δεκέμβριο, αφετέρου γιατί βλέπει το ταμείο του Ομίλου να «αυγατίζει».

Από το συνολικό ποσό που αντλήθηκε, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, περισσεύουν 250 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα των 747 εκατ. ευρώ (στοιχεία α’ εξαμήνου 2024). Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη πυρός της Metlen ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Ποιος δεν θα χαμογελούσε μ’ ένα τέτοιο ταμείο;