Skip to main content

Αποκλεισμό Κασσελάκη από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή

(ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS)

Η απόφαση αποκλείει από τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων που τερματίζεται στις 24 Οκτωβρίου τον Στ. Κασσελάκη. Ερωτηματικό τί θα γίνει στο συνέδριο

Με καθαρή πλειοψηφία (138 θετικές ψήφους επί συνόλου 151) η Κεντρική Επιτροπή του ΣΤΡΙΖΑ αποφάσισε ο  Στέφανος Κασσελάκης να μην είναι υποψήφιος στην διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού.

Για την σημερινή συνεδρίαση διαπιστεύθηκαν 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που σημαίνει ότι υπήρχε απαρτία. Αρνήθηκαν να πάρουν καρτελάκια διαπίστευσης, προκειμένου να αποτρέψουν την απαρτία και την λήψη της απόφασης, οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη καθώς και στελέχη που θεώρησαν «διχαστικό» τον αποκλεισμό.

Πρακτικά, η απόφαση του Σαββάατου σημαίνει ότι στην υποβολή των υποψηφιοτήτων που είναι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου δεν θα μπορεί να συμπεριληφθεί το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου, θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.

Στ. Κασσελάκης: Η απάντησή του μετά την απόφαση αποκλεισμού

Σωκράτης Φάμελλος: Σημαντική απόφαση

Για σημαντική απόφαση που εξασφαλίζει την δημοκρατική λειτουργία και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. 

Στην δήλωσή του ανέφερε ακόμη ότι «ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση καθώς υπήρξε προσπάθεια να υπονομευθεί η δυνατότητα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Επικυρώσομε να τηρηθεί ο ίδιος οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όσο για τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων επαναλάβαμε μία απόφαση του Νοεμβρίου του 2023. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων. Υπερασπιζόμαστε τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι «έγινε ένα ακόμη συνθετικό βήμα» ενώ στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».

Σπίρτζης: Μετά από περιπέτεια, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Μετά τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο  Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος , δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Είπε ακόμη: « Μετά από περιπέτεια 11 μηνών  ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα “βαρύ” πολιτικό συνέδριο για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικό πόλος».

Ερωτηθείς εάν η ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία του οργάνου, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας πως αφενός πρόκειται για “τροπολογία” και αφετέρου ότι «περιγράφεται καθαρά στο καταστατικό το όπως γίνονται οι ψηφοφορίες εφόσον υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου».

Σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τη σημερινή απόφαση», ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Συνέδριο, δήλωσε ότι δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Εκρηκτική συνεδρίαση

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με 2,5 ώρες καθυστέρηση και με ένταση εντός και εκτός της αίθουσας, ακόμη και με διαπληκτισμούς μεταξύ φίλων του Κασσελάκη και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς στιγμήν, χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, η πλειοψηφία δεν έδωσε τον λόγο στην Θεοδώρα Τζάκρη η οποία είχε αρνηθεί προηγουμένως να διαπιστευθεί και να πάρει το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.

Πηγές του προεδρείου της συνεδρίασης ανέφεραν: «Προσπάθησαν να σπάσουν την πλειοψηφία και δεν το κατάφεραν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Διότι και δεν ξέρουν και δεν έμαθαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχουν κάποιο ενδιαφέρον για αυτόν. Μόνο για το σακάκι του Κασσελάκη που θα τον βγάλουν και πρόεδρο. Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να πάρει το λόγο χωρίς να έχει εγγραφεί ομιλήτρια και χωρίς να έχει διαπιστευθεί ως παρούσα διότι είναι στους απόντες που προσπαθούσαν να μην έχει πλειοψηφία το όργανο».

«Πάρε το καρτελάκι σου»

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η κ. Γεροβασίλη ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε από την κ. Τζάκρη να κατέβει να πάρει το καρτελάκι της και να μιλήσει.

Σημειώνεται ότι κάθε διαπίστευση αύξαινε την πιθανότητα απαρτίας, και άρα διαξαγωγής της συνεδρίασης της Κ.Ε.

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη έλεγαν ότι «Η Κεντρική Επιτροπή αρνήθηκε την λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου που είχε ζητήσει η Θεοδώρα Τζάκρη».

Nick Paleologos / SOOC

Ο Γιάννης Μαντζουράνης – φωτογραφίζοντας προφανώς τον Στέφανο Κασσελάκη – είπε στην ομιλία του ότι «με φρου-φρου και αρώματα» δεν γίνεται πολιτική ούτε «με τα μπρος – πίσω των υποψηφίων».

Το περιστατικό προκάλεσε ένταση και εκτός της αίθουσας που διεξάγεται η συνεδρίαση από υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που είχαν προσέλθει και εξέφραζαν εντόνως τις διαμαρτυρίες τους ενώ ενίοτε διαπληκτίζονταν με άτομα της άλλης πτέρυγας.

Ένταση όμως υπήρξε και μεταξύ συνεργάτη του Παύλου Πολάκη και του Λεωνίδα Μπεχράκη. Ο τελευταίος σε ανάρτηση του είχε κάνει λόγο για «κότες», με τον συνεργάτη του κ. Πολάκη που θεώρησε ότι τον φωτογραφίζει να του απαντά σε έντονο ύφος λέγοντάς του «εγώ δεν είμαι αδερφή, δεν είμαι κότα, θα σου φάω το αυτί».

Εισηγήσεις για αποκλεισμό αλλά και διαγραφή

Τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αιτιολογώντας ως εξής την εισήγησή του:

«Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος.

Meeting of the SYRIZA Central Committee, in Athens, on October 12, 2024 / Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ξενοδοχείο Wyndham, Αθήνα, στις 12 Οκτωβρίου, 2024.

Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι.

Αυτό που συνέβη επίσης σήμερα με το να παλεύουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη τεχνητά να μην υπάρχει απαρτία και να μην γράφονται ενώ βρίσκονται στον χώρο λέγεται υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία προχώρησαν σε αυτές τις αδιανόητες ενέργειες. Δεν τους πέρασε, απέτυχαν και σε αυτό.

SOOC

Τις προηγούμενες μέρες είδαμε sms για κινητοποιήσεις έξω από Κ.Ε. μέχρι και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί κόσμο να μαζευτεί έξω από την αίθουσα Συνεδρίου όταν αυτό θα διεξαχθεί. Λες και οι Κ.Ε. και τα συνέδρια είναι αρένες μάχης. Είμαι βέβαιος ότι σε όλους θυμίζουν κάτι αυτά. Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο. Γι’ αυτό ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ.

Πρόταση διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος.

Εξηγώντας την πρότασή του ο Θύμιος Γεωργόπουλος είπε: «Υπάρχουν οι 17 λόγοι του αιτήματος του Θέμη Μουμουλίδη. 18ος είναι το εξώδικο το οποίο όχι μόνο δεν αποσύρθηκε αλλά δεν έπρεπε να σταλεί. 19ος είναι η συνέντευξη στον Χατζηνικολάου όπου μόνο αλλαγή πολιτεύματος δεν ζήτησε. 20ος είναι η σημερινή προσπάθεια δι’ αντιπροσώπων, όπως οι ίδιοι είπαν να εμποδίσουν την διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Δεν σέβεται καμία από τις αποφάσεις των οργάνων. Δεν μπορεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την απόρριψη της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε επίσης στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μουζάλας